Очите ни са изложени целогодишно на въздействието на слънчевите лъчи. Основното значение на слънчевите очила е те да предпазват зрението от вредното действие на лъчите от ултравиолетовия спектър. Това е причината изборът на подходящи очила да е с толкова важно значение. В пазарната мрежа се предлагат различни видове слънчеви очила, но далеч не всички осигуряват достатъчна протекция.


Основно заболяване, което се свързва с дългогодишно излагане на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи е катарактата. Непосредствено след продължително излагане на слънце, без предпазни средства може да се развие фотоконюнктивит или фотокератит (следствие увредена роговица). При конюнктивита е налице парене, фотобоязън, сълзотечение, зачервяване, докато при фотокератит клиничната картина е по-тежка – налице е изразена болка, със силно дразнене.


Соларният ретинит е сравнително по-рядко състояние, което се получава при директно гледане към слънцето, например при слънчево затъмнение, но без защитни средства.Важно е профилактиката спрямо слънчевите лъчи да започва от ранна детска възраст. Детските очи са особено чувствителни. Затова и правилният избор на слънчеви очила е от изключително важно значение.


От важно значение е рамките да бъдат прави, за да не се създават допълнителни оптически смущения. Формата на очилата също има роля в осигуряването на защита – повечето очила предпазват само отпред очите, но отстрани също навлизат лъчи, които проникват до по-дълбоко разположените структури на окото. Изборът на по-прилепнали очила и в страничните повърхности е за предпочитане.


Проблемът със слънчевите очила, които се предлагат без необходимата UV-защита е, че затъмнените стъкла блокират част от видимата светлина и по този начин се предизвиква рефлекторно разширяване на зеницата. Поради липсата на защитен филтър вредните лъчи проникват и увреждат вътрешните структури на зрителния орган, а зеницата, поради рефлекторното разширение не може да блокира навлизането на тези лъчи.


Това обяснява защо носенето на подобни слънчеви очила (без достатъчна фотозащита) не само не осигурява защита, но и паралелно с това доказано вреди.


От значение е очилата да бъдат с фактор на защита UV-400, което означава, че могат да блокират всички електромагнитни вълни с дължина на вълната до 400 nm.


NEWS_MORE_BOX


Носенето на слънчеви очила отдавна не е просто носене на поредния моден аксесоар. През летния сезон по-дългата почивка и топлото време предразполагат посещението на море, но носенето на очилата трябва да бъде не само на път за вкъщи. Водната повърхност отразява до 60% от достигналите до нея слънчеви лъчи. Пясъкът също има отразителна способност, макар и по-малка – до 30%.


Периферията на очите също трябва да бъде предпазена. Подходящи за целта са моделите наподобяващи по форма очилата за плуване и тези, които използват скиорите. По този начин се възпрепятства проникването на слънчевите лъчи и през периферните, непокрити части на окото. Цветът не оказва съществено значение за защитата от UV-лъчи.


Слънчевите очила трябва да бъдет носени не само през лятото или когато сме на плажа, но и в планината, в града, както и през зимата. За сравнение снежната покривка има способността до отразява до 80% от ултравиолетовите лъчи. Пътната настилка е с отразителна способност до 70%, а зелените площи – едва 25-30%.


При планински изкачвания и преходи колкото е по-голяма надморската височина, толкова се увеличава и интензитетът на слънчевите лъчи, което от своя страна затвърждава необходимостта от носенето на подходящи слънчеви очила.


Застрашени в по-голяма степен са някои професии, които са свързани с излагането на слънчеви лъчи по-често и за по-продължително време. Пример за такива са животновъди, селскостопански работници, строители и други.


Озоновият слой изтънява, а същевременно с това и блокирането на ултравиолетовите лъчи намалява. Те от своя страна са рисков фактор за предизвикването на промени, които водят постепенно до развитието на катаракта, а в последните години се свързва и отношението на слънчевите лъчи към макулната дегенерация, която зачестява.


На пазара се предлагат вече и очила за плуване, които също са с UV-защита.