Честото излагане на слънчева светлина е изключително вредно за очите на сърфистите.

Състоянието е известно като „сърфистко око“ или птеригиум и представлява триъгълно удебеляване на конюнктивата, което по-късно обхваща роговицата.

Продължителното излагане на ултравиолетова светлина уврежда тъканната мембрана, покриваща повърхността на окото. Получава се зачервяване, сърбеж, сълзене, размазано виждане и усещане за смъдене и бодеж, подобно на попадане на чуждо тяло в зрителния орган.

Птеригиумът е често срещано състояние при сърфисти, рибари или работещи на открито през сезоните, когато слънцето е най-силно, обясняват специалисти.

Проблемът идва главно от комбинацията на излагането на ултравиолетова светлина и отблясъците й върху повърхността на водата. Вятърът и прахта също излагат очите на сърфистите на по-голям риск.

Препоръчително е още при първите симптоми да се вземат мерки с цел да се предотврати възпалението на роговицата. В начален етап състоянието се лекува с капки "изкуствена сълза" и ограничаване излагането на UV светлина.

NEWS_MORE_BOX

 

 


В по-напреднал стадий, когато птеригиумът започва да пречи на зрението на окото, се налага оперативна намеса. Прилага се ексцизия на птеригиума под локална анестезия. След извършването на хирургическата интервениция се предписват локални антибиотици и противовъзпалителни кремове, с които се третира окото.

От „сърфистко око“ страдат два пъти по-често представителите на силния пол и хората над 40-годишна възраст.

 

Съветите са валидни и за хората, които обичат да се излагат продължително време на слънце, независимо дали покрай морето, езерото или басейна. Засяга и упражняващите определи професии като спасители на плажа.