Всички знаем колко е опасно слънцето, до какви последствия може да доведе изгарянето на кожата. Оказва се, обаче че и зимния сезон, когато слънчевите лъчи са по слаби и по-малко, също крие риск, най-вече за зрението ни. Ново проучване, направено от японски учени показва, че излагането на слънце през зимата е по-опасно за очите, отколкото през лятото с цели 2,5 пъти .


Резултатите се базират на проучване, сравняващо степента на отразяване на слънчевата светлина  от снега и от пясъка. 80% от слънчевите лъчи са отразяват от снежната покривка, докато пясъка отразява между 10 и 25%, в зависимост от размера и състава на песъчинките.


Специалистите обясняват, че човешкото око може да бъде по-силно засегнато докато караме ски или се разхождаме сред природата, отколкото ако сме на плажа.


Най-добрият начин за предпазване на очите от вредните UV-лъчи, независимо дали през лятото или през зимата, е носенето на слънчеви очила.


Изборът на слънчеви очила трябва да е внимателен, за да бъде ефективността им оптимална. Освен с модните тенденции, трябва да се съобразим с качеството и предлаганата UV-защита.


 

За да са качествени слънчевите очила и да предпазват зрението от силната светлина, стъклата трябва да са с по-висок процент на оцветяване. Това ги прави да изглеждат тъмни. Стандартното оцветяване на слънчевите очила е 75% . 50% е оцветяването за градски условия. Дори и да не са толкова затъмнени стъклата, UV-филтър трябва да има.


Според един от авторите на проучването, Хироши Сазаки, най-сигурният начин да се предпазят очите от снежната слепота, която може да доведе до възпаления, катаракта и замъгляване на лещите, е в планината да се носят специални слънчеви очила, които са с над 90% оцветяване на стъклото.