Лятото и слънцето са щастие и здраве! Ползите от правилно провежданите слънчеви бани е свързана с добър тен, закаляване, синтез на витамин Д и калций. Това неоспоримо е полезно за тялото, но с някои малки подробности. Докато при повечето хора лятото носи радост и ползи със своето здраво слънце и хубави температури, то за една малка група то по-скоро предвещава тревоги.

 

Пример са болните със заболявания на съединителната тъкан (колагенози)


 

Има някои автоимунни болести, като системния лупус еритематодес, при които слънцето може и да вреди. Лятото, когато слънцегреенето е по-силно и продължително, а температурите навън са по-високи, хората имат склонност да обличат леки и изрязани дрехи. Поради съвкупност от всички тези причини именно този сезон най-явно се проявява раздразването на откритите телесни зони след излагане на слънце (фоточувствителност)

 

Кожата може да се зачерви (появява се еритем), да се усеща сърбеж и дори болка. След разчесване и дори спонтанно, е възможно дори да се открият разранявания. Засегнатите зони са обикновено ръцете, краката, шията, деколтето. Най-типично е засягането на областта на лицето. Обикновено се наблюдава характерна червенина по носа и двете странични части на лицето във вид на „крила на пеперуда“.

 

Този типичен белег на системния лупус е възможно да се появява или влошава след излагане на слънце. Обикновено обаче остава траен белег на болестта и по-рядко отминава след постигане на трайна ремисия. При задълбочаване на болестта обаче леката фоточувствителност хронифицира до състояние на трайни кожни деформации и фиброза.

 

Болните с лупус обикновено се приучават да спазват начин на живот с контролирано излагане на ярка слънчева светлина. Нужно е използване на предпазни леки шалове или ефирни дрехи, които да покриват рамената, гърба и глава при разходка. Шапките са с по-големи периферии. Хубаво е като цяло да се избягва яркото слънцегреене. А слънцезащитните кремове са неизменен помощник в поредицата предпазни мерки. 

 

Други ревматологични болести, имащи свръхактивност към слънцето, са болестта на Сьогрен, анкилозиращ спондилит (Бехтерев), дерматомиозит, синдром на Райтер и т.н. Те имат сходен механизъм на възникване и подобно на системния лупус нерядко имат и кожна проява. Те може да се появят рано в развитието на болестите или да бъдат късен техен симптом.


Някои лекарства, използвани при ревматологичните болести, също водят до фоточувствителност.

 

Медикаментозно предизвиканата хиперреактивност на кожата е друг често срещан проблем. Така е при някои от групите лекарства за борба с ревматоидния артрит, системния лупус еритематодес и много други. След техния прием, дори и при добър контрол на заболяването, понякога се наблюдава по-голяма чувствителност на кожата към слънце. Това обикновено налага преосмисляне на терапевтичната схема и евентуално спиране на медикамента. Фоточувствителност предизвикават и някои антибиотици, диуретици, хранителни добавки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Дори и да не е поставена диагноза системно ревматологично заболяване, а има съмнение за това, една фоточувствителност е „алармираща лампа „за завишено внимание. Сама по себе си тя не е достатъчна, за да бъде поставена диагноза системен лупус, но винаги е от значение щом се установи. При съмнение за фоточувствителност е желателно да бъде осъществена консултация с лекар и то сравнително бързо. 

 

За появата на фоточувствителност може да има и редица други причини. Такива са например първични кожни заболявания (уртикария, псориазис, розацея и много други). Болести на храносмилателния тракт и обменните процеси са друг чест пример за това (болест на Крон, порфирия и т.н).Макар и рядко, хубаво е да се значе, че фоточувствителност предизвикват и менингит, някои тумори, както и някои отравяния.