Всеки човек обича в дадени граници слънцето. Лятото е един от любимите сезони, защото тогава има най-много слънце. Малко хора обаче се замислят за вредната страна на слънчевите лъчи. В медиите постоянно се алармира да се предпазва кожата със съответните продукти, защото пораженията могат да са необратими. Недостатъчно вимание обаче се обръща на влиянието на слънчевите лъчи върху очите, а то е също толкова важно. Разликата е, че ако през пролетта, есента и зимата кожата ни е покрита и защитена от дрехите, то очите ни са непрекъснато изложени на слънчевата светлина. Това налага и целогодишното им предпазване.

 

Ултравиолетовите (UV) лъчи могат да увредят чувствителните клетки в очите и да причинят нарушение на зрението. Разбира се, трудно е постоянно да ходим със слънчеви очила, за да не допускаме вредните UV лъчи да стигнат до очите ни. Все пак е доказано, че ефектът на слънчевата светлина се изразява в повишаване на риска от развитие на различни заболявания на очите. Едно от най-честите е катаракта или перде на очите.


 

Ултравиолетовите лъчи биват три вида - UVA, UVB, UVC: 

  • Най-увреждащи са UVC, но за щастие те не достигат земната повърхност, защото се абсорбират още в атмосферата.
  • Установено е, че UVB лъчите са тясно свързани със следните очни заболявания - фотокератит (като слънчево изгаряне на роговицата); катаракта; форма на рак, засягащ конюнктивата и др.
  • Въпреки че е доказано, че UVA увреждат ретината, много малка част от тях достигат до нея.

Ефектът на слънцето върху очите се забелязва след години, но има и случаи, когато увреждането се появява в кратки срокове - фотокератит, фотоконюнктивит и др. Възможно е след престой на плажа, каране на ски или лодка да се появи болезненост, зачервяване или чувство за чуждо тяло в окото. Това са все признаци на острото увреждане на очите от продължителното им излагане на слънце. От всичко казано до тук става ясно какво е вредното въздействие на преките слънчеви лъчи върху очите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Отразените лъчи обаче могат да бъдат и по-опасни. Доказано е, че снегът отразява до 80% от ултравиолетовата радиация, морето - 25%, сухият пясък - 15%, а тревата и почвата - 10%. По-голямата опасност от отразените лъчи идва от факта, че хората гледат повече надолу към земята, отколкото нагоре към слънцето. Шапките с гоеми периферии или с козирка предпазват само от лъчите идващи директно от слънцето, не и от отразените.

 

Една от функциите на веждите, когато се набръчкват е да предпазва очите от силната светлина, когато ни блести. Това естествено не е достатъчно. Ето защо се препоръчва и целогодишното носене на слънчеви очила. Когато се избират, трябва да се внимава за процента защита, който осигуряват. Има очила, на които пише, че предпазват 99% от ултравиолетовите лъчи, което е достатъчен процент. Не бива да се носят очила с по-ниска от тази защита. Друго, на което трябва да се обръща внимание е големината и формата на самите очила. Колкото по-прилепнали са към областта на очите, толкова по-малко лъчи се допускат до тях. Цветът на стъклата няма особено значение за защитата. Много хора смятат, че ако са по-тъмни стъклата това значи по-добра защита. По-тъмните стъкла се препоръчват на хора, чиито очи са по-чувствителни към силната светлина, иначе всички останали цветове вършат същата работа. Много важно е защитата на очите да започне още от деца, защото има изследвания, че до 18 годишна възраст хората получават 80% от ултравиолетовата радиация, която получават през живота си.