Витамин Д е есенциален за здравето на костите ни и в периода между края на март/началото на април и края на септември той се синтезира в кожата ни под действието на слънчевите лъчи. 

 

Витамин Д е мастноразтворим витамин, необходим за поддържането на оптимални нива на калций и фосфор в кръвообращение и съответно за правилното изграждане на костите, зъбите и мускулите. Витамин Д стимулира абсорбцията на минералите в чревния тракт.


 

Недостигът на витамин Д води до костни изменения – костта става по-мека и нарушава здравината си, което е предпоставка за настъпването на костни деформации. Състоянието сред децата е познато като рахит, а сред възрастните като остеомалация.

 

Как си осигуряваме витамин Д?

 

Витамин Д се синтезира в кожата ни под въздействие на ултравиолетовите  лъчи. В периода между края на март/началото на април и края на септември при излагане на слънчева светлина имаме възможността да си набавим достатъчно количество витамин Д.

 

Можем също да си осигурим витамин Д чрез приема на определени храни, като мазна риба – сьомга, скумрия, херинга и сардини, както  и червено месо, яйца.

 

С витамин Д са обогатени също всички адаптирани млека за бебетата, някои детски зърнени храни и др. Количестовото на витамин Д, добавено в тези продукти може да варира и обичайно е в много малки количества.

 

Основният източник за осигуряване на витамин Д в организма по естествен път е чрез фотохимичната реакция в кожата. В случаи на недостиг или дефицит на витамина, съществуват хранителни добавки, използващи се като заместително лечение.

 

Колко дълго време трябва да се излагаме на слънце?

 

За повечето хора достатъчно за осигуряването на оптимални нива на витамин Д е ежедневното излагане на слънце с открити предмишници, подбедрици и ръце в периода между края на март/началото на април до края на септември за кратък период от време в часовете между 11-15 часа.

 

Не е ясно точно колко време е необходимо на всеки човек, за да си осигури достатъчно витамин Д. Съществува известна индивидуалност в чувствителността на всеки един от нас към слънчевото излагане, както и се знае, че по-тъмната кожа изисква по-дълга слънчева експозиция. Пример за това са афроамериканците, при които е необходимо по-дълго време да прекарват под слънчевите лъчи, за да си осигурят същото количество витамин Д, спрямо хората с бяла кожа.    

 

Винаги трябва да сме внимателни към това да предпазим кожата си от изгаряне, като я покрием с дреха или се намажем със слънцезащитен крем преди тя да се е зачервила и/или изгорила!

 

Знайте, че престоят ни на закрито, дори и близо до добре огрят от слънчевите лъчи прозорец, не е достатъчно, за да си осигурим витамин Д. Ултравиолетовите лъчи не преминават през стъклото.

 

Ако планувате да стоите по-дълго време на открито, осигурете си удобни дрехи, с които да се покриете, слънцезащитни очила, търсете сянката и използвайте поне 15-ти слънцезащитен фактор!

 

Съвети към бебетата и децата

 

При децата под 6-месечна възраст трябва да се избягва директното излагане на слънчева светлина!

 

От март до октомври децата е добре да:

  • Бъдат облечени с удобни, съобразени с климатичните условия дрехи;
  • Носят шапка и слънцезащитни очила;
  • Прекарват повече време на сянка, по-специално в часовете между 11-15 часа;
  • Ползват слънцазащита с най-малко 15 фактор.

 

За да си осигуряват достатъчно витамин Д при всички бебета и деца до 5-годишна възраст е добре суплементацията да продължи, дори и да прекарват достатъчно време под слънцето.

 

Кои трябва да премат допълнително витамин Д?

 

Някои групи са особено застрашени от усложнения при излагане на витамин Д дефицит и при тях суплентацията е силно препоръчителна. 

 

Кои са те?

  • Всички бебета до 1-годишна възраст (включително кърмените и хранещите се с адаптирани млека, които приемат под 500 мл мляко дневно),
  • Всички деца между 1-4-годишна възраст;
  • Хората, които обичайно прекарват малко време на открито – например поради естеството на работата им, начин на живот, начин на обличане (например носещите бурки) или поради заболяване.

 

За останалата част от популацията (всеки над 5-годишна възраст, вкл. бременни и кърмачки) препоръчителната дневна доза витамин Д е 10 мкг или около 500 IU (равняваща се на 1 капка Вигатол/дневно).

 

По-голямата част от тях обаче биха си осигурявали достатъчно витамин Д при слънчева експозиция в периода между март и октомври и затова в този период суплементацията може да не е неоходима.