При част от кожните заболявания е налице характерна сезонност – обостряне на симптомите през определен сезон от годината. При някои заболявания сезонността може да бъде силно подчертана, докато при други може да е налице значително подобряване на състоянието под действието на слънчевите лъчи.


Има и кожни заболявания, за които не може да бъде определена склонност към влошаване или съответно подобряване на състоянието, тъй като всеки организъм реагира индивидуално. Пример за такава кожна дерматоза е акнето (acne vulgaris).
Ултравиолетовите лъчи се посочват като тригерен фактор за обостряне на различни видове колагенози (автоимунно засягане на съединителната тъкан и на съдовете в различни органи). Лъчите от инфрачервения спектър също могат да окажат отрицателно въздействие, но в значително по-малка степен.


Към групата на колагенозите се причисляват лупусът, склеродермията, дерматомиозитът и други. Най-често като следствие от излагането на слънце при пациенти с лупус по кожата се появяват разпръстнати малки по размери, ненадигнати петна със синьо-лилав цвят.При тези пациенти, освен използването на подходящи продукти за фотозащита е необходимо и използването на дрехи от слънцезащитен материал (с ултравиолетови филтри), както и различни аксесоари – слънчеви очила, шапка с по-голяма периферия и други.


От кожната инфекциозна патология зачестяват фоликулитите (възпаление на космените фоликули), на потните и мастните жлези. Кожни заболявания, които са свързани с повишена мастна секреция също търпят влошаване при зачестяване излагането на слънцегреене. Пример за такива са себорейният дерматит, в някои случаи акнето.


Розацеята е хронично възпаление на кожата, което също се влошава под влиянието на слънчевите лъчи. Кожата става по-суха, чувствителна, налице е сърбеж и парене.


Порфирията е генетично заболяване, засягащо черния дроб и се изразява в дисфункцията на ензим, който отговаря за синтезата на хемоглобина. При това заболявания са налице различни симптоми, един от които е и фотодерматитът – кожни обриви, които се провокират от излагането на слънце.


Херпесната инфекция може да се активира освен под влиянието на намален имунитет, стрес, липса на сън, така и след изгаряне на кожата или само от по-продължителна слънчева експозиция.


NEWS_MORE_BOX


Освен изброените кожни патологии, при които е налице влошаване на състоянието, има и такива, при които слънцето оказва изявен благоприятен ефект. Пример за такова кожно заболяване е псориазисът.


Псориазисът е хронично заболяване с рецидивиращ ход, което се изразява с появата на кожни лезии, представляващи зачервени петна, върху които има фино залющване. Смята се, че 3 до 4% от населението в световен мащаб е засегнато в една или друга степен. Освен кожата може да бъдат засегнати още ноктите, космените фоликули и ставите. Заболяването се обостря основно през зимните месеци.


Поради изключително доброто повлияване на псориазисните плаки от прякото излагане на слънчеви лъчи към терапията на заболяването се включват и процедури с фотолечение – облъчване с ултравиолетова светлина в определени дози и с конкретна продължителност.


Българската школа по дерматология се смята за първата, която внедрява в лечението на псориазиса и морелечението. Смята се, че морската вода оказва благоприятно действие върху заболяването.


Разноцветният лишей представлява кожна дерматоза, която се причинява от гъбичен причинител. Засягат се меланиноцитите, като се прекъсва синтезата на пигмента меланин. Така засегнатите участъци от кожата не потъмняват при излагане на слънце. При елиминиране на причинителя се възстановява функцията на меланиноцитите.