Какви са усложненията при слънчевото изгаряне?

Интензивно повтарящото се излагане на слънце, което води до слънчево изгаряне, увеличава риска от други увреждания на кожата и някои заболявания, които включват преждевременно остаряване на кожата (фотостареене) и рак на кожата.


Излагането на слънце и повтарящите се слънчеви изгаряния ускоряват процеса на стареене на кожата. Кожните промени, причинени от UV светлината, се наричат фотостареене. Ефектите от фотостареенето включват:


  • Отслабване на съединителната тъкан, което намалява здравината и еластичността на кожата;
  • Дълбоки бръчки;
  • Суха, груба кожа;
  • Разширяване на малките кръвоносни съдове, което води до образуване на червени линии и шарки по бузите, носа и ушите
  • Лунички, най-вече по лицето и раменете;
  • Тъмни петна (макули) по лицето, ръцете, гърдите и горната част на гърба, които се наричат още "слънчеви лентинги".

Преканцерозните кожни лезии се появяват като груби, люспести петна в области, които са били увредени от слънцето. Те могат да бъдат белезникави, розови или кафяви. Обикновено се намират в зоните на главата, лицето, шията и ръцете на хора с по-светла кожа. Тези лезии могат да се развият в рак на кожата. Те се наричат още актинични кератози или слънчеви кератози.


Прекомерното излагане на слънце, дори без слънчево изгаряне, увеличава риска от рак на кожата като меланом. UV лъчите може да увредят ДНК на кожните клетки. Слънчевите изгаряния в детска и юношеска възраст могат да повишат риска от развитие на меланом по-късно в живота.


Ракът на кожата се развива главно в областите на тялото, които са най-изложени на слънчева светлина, включително - скалпа, лицето, устните, ушите, шията, гърдите, ръцете, краката. Ракът на кожата на крака е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете.

 

Рак на кожата се развива под формата на малко новообразувание или възпаление, което кърви лесно, образува коричка, връща с в първоначалното си състояние и след това се разкървавява отново. При меланома, съществуваща бенка може да се промени или да се развие нова. В областите на продължително излагане на слънце се развива тип меланома, наречен лентиго малигна (lentigo maligna). Проявява се като кафеникаво плоско петно, което бавно потъмнява и се разширява.


Слънцето също може да засегне и очите. Твърде голямото количество UV светлина уврежда ретината, лещата или роговицата. Увреждането лещата може да доведе до помътняването ѝ (катаракта). Засегнатите от слънцето очи могат да бъдат болезнени или раздразнени. Слънчево изгаряне на роговицата се нарича още „снежна слепота”.


Каква е превенцията на слънчевото изгаряне?

Трябва да се внимава изключително много около водата, снега и пясъка, защото те отразяват слънчевите лъчи. UV светлината е по-интензивна на големи височини.


Трябва да се избягва излагането на слънце между 11 и 16 часа. Слънчевите лъчи са най-силни през тези часове и трябва да се ограничи продължителността на престоя на слънце. Препоръчително е стоенето на сянка, когато е възможно.


Използването на солариуми за получаване на основен тен не намалява риска от слънчево изгаряне.


Носене на шапка и облекло, което покрива тялото, включително ръцете и краката, е препоръчително. Широки и дългополи дрехи с тъмни цветове предоставят повече защита.


От значение е използването на повече слънцезащитни продукти, на всеки 40 до 80 минути или по-често, ако средството се е отмило от плуване или изпотяване. Не е препоръчително комбинирането на средства против насекоми със слънцезащитни кремове.


Не бива да се използва слънцезащитен крем, ако е с изтекъл срок на годност или е на повече от три години.


От полза е носенето на слънчеви очила на открито. Слънчевите очила трябва да са с UVA и UVB защита (тази информация трябва да се съдържа на етикета при купуването им). По-тъмните лещи не са непременно по-добри при блокиране на UV лъчи. Освен това слънчевите очила трябва да имат рамки, които прилягат плътно към лицето и не допускат слънчевата светлина от всички ъгли.