Няколко часа, прекарани навън на слънчева светлина, могат да предотвратят развитието на късогледство у малките деца, твърдят австралийци. Излагането на слънчевите лъчи помага за растежа на очната ябълка.

Късогледството е все по-срещан проблем в страните от Азия. 90% от жителите на Сингапур слагат очила до края на училището. В Австралия процентът е само 20. Тази драстична разлика впечатлява лекари и е повод за обстойни проучвания. Оказва се, че 30% от децата на 6-7-годишна възраст вече са със смутена рефракция, на фона на едва 1,3% в Австралия, където нивото на образование е по-високо. Именно обучението се смята за един от рисковите фактори за късогледството.

Един сериозен белег, по който се различават навиците на децата в двете нации, е времето, прекарано навън. Децата от Сингапур прекарват средно по половин час на слънце, за разлика от австралийчетата - средно по два часа. Сравнимо между тях е времето, прекарано в учене, гледане на телевизия и работа пред компютър. Очевидно австралийците съумяват да предпазят децата си от вредното въздействие на екрана, заемащ важно място в живота ни вече. Този баланс явно още не е постигнат сред азиатците.