Към групата на слънчевите алергии спадат различни състояния. Общото между тях е провокиращият фактор – ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър. От друга страна, слънчевите алергии се разграничават по механизмите си на развитие, кожните промени и подхода в лечебния процес.

 

Полиморфната светлинна ерупция е най-често срещаната форма на слънчева алергия. Промените се откриват по слънцеизложените части от кожата няколко дена след по-продължително излагане на интензивно слънчево греене. Характерен е сърбежът и нееднородността на обрива (поради което се нарича полиморфен). Обривните еденици може да са с различна форма, надигнати или не, а в по-тежките случаи се наблюдават и мехурчета (везикули).


 

Тази форма на слънчева алергия се среща по-често сред жените. Силата на алергичната реакция намалява няколко седмици след първоначалната изява, но, веднъж възникнало, това състояние се проявява всяка година.

 

Причините за развитието на полиморфна светлинна ерупция не са напълно уточнени. Водещо е становището, че се касае за генетично обусловена свръхчувствителност на имунната система към продукти, образувани в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи. Последните предизвикват генерирането на свободни радикали, увреждащи клетъчните повърхности и привличащи по този начин вниманието на предразположената имунна система.

 

Друга група състояния, попадащи в категорията на слънчевите алергии са фотоалергичните и фототоксичните реакции. В тези случаи обаче, съюзник на ултравиолетовата светлина са различни вещества, нанесени върху кожата или приети през устата. Тези вещества променят химичната си структура под въздействието на слънчевите лъчи, а получените продукти предизвикват възпалителна реакция в кожата.

 

Когато се касае за нанесени върху кожата козметични продукти или медикаменти, то патологичните промени са само на тези кожни участъци, които са били в контакт с веществото и едновременно с това продължително изложени на слънчево греене. Когато фотосенсибилизиращото вещество е било погълнато през устата, то се разпределя из цялото тяло и засегната ще бъде цялата кожа, която е била открита за слънцето.

 

За разлика от полиморфната светлинна ерупция, при фотоалергичните реакции кожните промени се наблюдават сравнително по-скоро след излагане на слънце и не се повтарят след отстраняване на фотосенсибилизиращото вещество.

 

Известна е силно изразената фототоксичност на някои широко употребявани нестероидни противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен, диклофенак и др. Повишена фоточувствителност може да възникне и след прием на някои антибиотици (тетрациклини), диуретици, антихипертензивни средства и контрацептиви. Интересен факт е, че химикали, отделяни от растения също могат да притежават фотосенсибилизиращ потенциал.

 

Рядка форма на слънчева алегия е т.нар. акне тип Майорка. Наблюдава се при хора, които са имали силно проявено акне в младежка възраст. Отключващи фактори са козметични и дори слънцезащитни продукти в комбинация с ултравиолетово облъчване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Соларната уртикария е също форма на слънчева алергия. Тя се проявява минути след излагане на слънце и е с бързопреходен характер.

 

В диагностиката на слънчевите алергии важни моменти са мащабът и вида на кожните промени, кога във времето се появяват спрямо излагането на слънце и има ли допълнително спомагащо действие на фотосенсибилизиращо химично вещество-медикамент, козметичен продукт.

 

Специфичното лечение зависи от вида на алергията. Полиморфната светлинна ерупция се повлиява от системни антихистамини и котрикостероиди в по-тежките случаи. При фотоалергичните реакции от първостепенна важност е да бъде премахнато действието на фотосенсибилизиращото вещество. Соларната уртикария се третира с антихистамини.

 

Профилактика на слънчевите алергии се извърява чрез избягване на продължителното излагане на слънце, особено между 12 и 16 часа, когато ултравиолетовото облъчване е най-интензивно. Необходимо е използването на слънцезащитни продукти с подходящ фактор (освен в случаите на доказан фотосенсибилизиращ ефект на тези продукти към конкретния човек).

 

Освен това, използването на каквито и да е козметични прдукти и медикаменти за кожно приложение е препоръчително да става вечер, а сутрин или преди плаж кожата да бъде измивана и чиста.