Как може да възникне следоперативна инфекция?

Следоперативна инфекция възниква, когато патогените се размножават на мястото на разреза или засегнатата тъкан при проведената операция. Инфекцията се появява до 30 дни след операцията (или до една година след операция за поставяне на имплант). Въпреки подобренията в превенцията, следоперативните инфекции остават важен клиничен проблем, тъй като са свързани със значителна смъртност и заболеваемост и налагат сериозно внимание.


Степента на инфекция се различава в зависимост от вида операция. Честотата на инфекциите на мястото на операцията може да бъде до 20%, в зависимост от хирургичната процедура. Отговорните патогени произхождат от ендогенната флора на пациента. Повечето инфекции след операция се причиняват най-често от микроорганизми като Staphylococcus aureus, Enterococcus spp. и Escherichia coli.Инфекциите се класифицират според това колко сериозно е възпалението на тъканите и кои тъкани са засегнати. В тежките случаи инфекциите могат да причинят усложнения, включително сепсис (инфекция в кръвта), който може да доведе до полиорганна недостатъчност.


Какви са симптомите на инфекцията след операция?

Симптомите на следоперативната инфекция включват:

  • Зачервяване и подуване на мястото на разреза:
  • Жълта или мътна гной от мястото на разреза;
  • Треска

Какво представлява инфекцията на кожата след операция?

Бактериите от повърхността на кожата, операционната зала и ръцете на хирурга и други повърхности в болницата могат да заразят раната по времето на хирургичната процедура и да започнат да се размножават.


Този вид инфекции могат да бъдат болезнени, но обикновено реагират добре на антибиотично лечение. Понякога може да се наложи лекарят да отвори част от разреза и да го източи, ако има събрана гной.


Как се проявява инфекцията на мускулите и меките тъкани след операция?

Инфекция на мускулите и меките тъкани след операция, при дълбок разрез, може да бъде в резултат от нелекувана повърхностна инфекция. По-дълбоките инфекции изискват лечение с антибиотици. Може също така да се наложи отваряне на разреза, за да се източи от събраната течност.


Как се проявява инфекцията на органите и костите след операция?

Този вид следоперативна инфекция може да включва всеки орган, който е засегнат или е бил обект на хирургическа процедура.


Инфекция на орган може да се развие след нелекувана повърхностна инфекция или в резултат на навлизане на бактерии дълбоко в тялото, по време на хирургическа процедура. Те изискват антибиотично лечение, дренаж и понякога повторна хирургическа намеса за справяне с инфекцията.