Херпес зостер инфекцията е специфичен тип дерматовироза, която се причинява от инфекция с вируса на варицела зостерVCV. Процент от преболедувалите развиват в бъдещето повторна инфекция с херпес зостер вируса. Дебютната криза при инфекция с VCV е развиването на варицела, а при последващи активности се развива инфекция с херпес зостер.


Характерно за този вирус е, че след първоначалната си инфекция, при която се развива характерната варицела, вирусът остава завинаги в спиналните ганглии. Това от своя страна е предпоставка за последващо развитие на херпес зостер инфекция. Провокиращите фактори за повторно развитие или рецидив на инфекцията са всички имунопотискащи състояния – дълготрайна терапия с антибиотици, химиотерапия, вирусни инфекции, простудни заболявания, парагрипози и контакт с болен в активна фаза на инфекция с херпес зостер.


Първоначалните изяви на инфекцията започват между 5 и 7 дни. Започва със силна болка по хода на нервите без някаква клинична манифестация по кожата. Болките са спонтанни и силни, като при пробождане с остър предмет. Към симптомите може да се срещнат главоболие, фоточувствителност, фебрилитет и загуби на сетивност по крайниците.Обривите при зостерна инфекция са много характерни. Проявяват се по хода на нервите и имат вид на сгрупирани везикули с бистър секрет в тях. Основата на мехурчетата е зачервена. След преминаване на везикулната фаза на тяхно място започва развитие на специфични люспи. За заразяване по въздушно-капков или контактен път е необходимо преносителят да бъде във везикулна форма на заболяването.

 

Херпес зостер може да има разнообразни клинични форми

1. Херпес зостер инфекция на очите. Развива се при засягане по горните клонове на тригеминалния нерв. Получава се парализа на очната мускулатура и ерозия по роговицата на засегнатото око. Заболяването се развива едностранно.

2. Херпес зостер инфекция на ушите. Засяга се вътрешното ухо при обхващане на лицевия черепно-мозъчен нерв.
3. Генерализирана херпес зостер инфекция. След дебютиране на заболяването се развива активна виремия по кръвоносната система на пострадалия. Развива се особено често при ракови болни или при болни със силна имуносупресия.
4. Енцефалитен херпес зостер. Тази клинична форма на инфекцията с херпесния вирус е изключително рядка. Протича със симптоматика на енцефалит, която може да бъде фебрилитет, отпадъчна неврологична симптоматика и нарушаване на съзнанието при напреднали стадии.
5. Постсензорната невралгия е усложнена форма на зостерна инфекция. Развива се по хода на засегнатия кожен нерв и протича с много силна болезненост.


За поставяне на диагнозата е достатъчен само оглед. Забелязват се специфични интраепидермални везикули в най-горния кожен слой. Също така може да се приложи тест на Цанк от кожен препарат. В диагнозата може да се приложат тестове за вирусни култури и имуноцитология за доказване на вируса в кожни клетки от мехура.


Лечението на херпесната инфекция е специфично

NEWS_MORE_BOX

 

За лечението на този проблем се прилагат два вида терапия – външна и вътрешна. Външната терапия представлява локално приложение на препарати под формата на мазила срещу вирусните причинители. Вътрешната терапия включва прием на лекарства в таблетна форма на основните активни съставки за борба с вируса. Такива са ацикловир и валацикловир.


В търговската мрежа се срещат различни препарати с тези съставки. Намират се под формата на кремове за външно мазане три пъти дневно, както и в таблетна форма. Приемът на таблетките се прави при тежки състояния.


Съществува и друг препарат, който съдържа активната съставка фамцикловир. За симптоматично лечение на болковия синдром при увреждане на нерви се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства, витамини от група В и физиотерапия с лазер или диадинамичен ток.