Ендоканабиноидите, които се произвеждат от организма и са аналог на действащото вещество на марихуаната, влияят непосредствено на вкусовите рецептори на езика като усилват усещането на сладкото, откриха американски и японски учени.  

Екипът учените от Центъра за химични сетива "Монел" във Филаделфия (щата Пенсилвания) и Университета Кюсю извършват поредица експерименти, за да оценят поведенческите, неврологични и клетъчни реакции към сладкото след въвеждането на ендоканабиноиди.

Ендоканабиноидите са вещества, които се отделят от организма и въздействат на канабиноидните рецептори. Тези рецептори се активизират от съдържащото се в марихуаната вещество тетрахидроканабинол. Ендоканабиноидите са производни на мастните киселини, както и на анандамида – невротрансмитер, произвеждан от мозъка. Участват в регулирането на процесите на запомняне, обучение, имунитета, апетита и усещането на болка.

Експериментите категорично показват, че канабиноидите усилват рецепторната реакция към сладкото, но не и към останалите вкусове – солено, кисело и горчиво.

При прилагане на експериментите, но върху опитни мишки, лишени от CB1-рецепторите, реакцията към сладкото след прием на ендоканабиноиди не се променя. Допълнителни изследвания показват, че вкусовите луковици, в които се намират чувствителните към сладкия вкус рецептори T1R3, съдържат също така и CB1-рецептори, които усилват усещането на сладкия вкус.

Според Робърт Марголски това откритие за вкусовите рецептори може да се използва с цел регулиране на апетита. Освен това резултатите от изследването обясняват защо след употреба на марихуана нараства влечението към сладки храни.