При изправяне на коляното по време на физическо натоварване изпитвате болка. Болката е различна по интензитет, може да е лека и да я игнорирате или напротив, да безпокои и откъсва от ежедневните занимания.
Възможно е при определено движение на коляното да се появи пукане, пристъргване. При тези болки и когато се загуби чувството за стабилност в коляното или коляното блокира, стои изкривено настрани, се предполага скъсване на мениск (менискус).
 

 

В тези случаи болката е търпима. Силно осезаема и рязка е при физическо събитие, повече характерно за спортистите. До дванадесет часа след травмата, коляното се подува. Колкото по-травматично е събитието и са засегнати повече кръвоносни съдове, толкова по-бързо се развива оток.


Менискът е вид твърд хрущял. В колянната става има два, вътрешен и външен. Главната им функция е да намаляват натоварването на ставата. Менисците забавят значително процеса на износване на ставата, каквито условия създава триенето между бедрената кост и подбедрицата при движение. Тези хрущяли предпазват коляното при скачане, като поемат част от рязкото натоварване.Възможно е менискът да не издържи натоварването и да се скъса. Скъсване се случва при ротация в коляното, каквато се получава при бързи и резки движения, типични при игра на футбол.
Извън спорта по-често се среща частично скъсване. Причина за него обикновено е извъртане на бедрото, без да се придвижи стъпалото.С възрастта менискът се износва, което обяснява по-честата изява на проблема.Менискът може да се разкъса сериозно, изцяло или само малка част от него да остане свързана към коляното. Важна е не само големината на разкъсването, но и това къде се намира. В останалите случаи се получават малки разкъсвания, като те могат да са повече от едно на хрущяла.При малките разкъсвания симптомите имат непостоянен характер, отминават след първото усещане на болка. С течение на времето оплакванията зачестяват, което и заставя пострадалия да потърси компетентно лекарско мнение.


Рязката силна болка при скъсване на мениск е характерна при попадане на парченце от хрущяла между големите кости в коляното.При консултацията специалистът извършва анамнеза, след което преглежда структурите на ставата. Отчита стабилността на коляното, определя дали е наличен оток. Прави предположение за мястото на нараняването и дали са засегнати, освен хрущяла, прилежащите нерви и кръвоносни съдове.Не е възможно да се направи предположение за нараняването, при положение, че ставата е подута. Отокът по принцип налага обездвижване. Ако не намалее се прави пункция за изтегляне на събралата се течност в коляното. Преглед се извършва след като се успокои болката във всички случаи.
 


Втора част на материала