Скарлатината, морбили и рубеола са само част от групата на инфекциозните заболявания, които протичат с обривен синдром. Освен инфекциозни причинители, някои токсини и медикаменти също могат да предизвикат обривни лезии по кожата, което допълнително затруднява поставянето на диагнозата.

 

1.Скарлатината е инфекциозно заболяване, причиняващо се от стрептококови бактерии и по-конкретно Streptococcus pyogenes. Клиничната картина се изразява основно с тонзилофарингит (възпаление на сливиците и лигавицата на фаринкса) и обривен синдром. Началото е внезапно, а инкубационният период е в рамките на няколко дни до седмица (средно от 2 до 4).


 

Сливиците се уголемяват, стават силно зачервени и болезнени. Регионалните лимфни възли също се увеличават и стават болезнени. Хрема се появява още в първите дни на заболяването. Характерно за обрива при скарлатина е, че се появява в края на второто денонощие от появата на началните симптоми. Появата му е съпроводена с влошаване на общото състояние на засегнатото лице.

 

По тялото дифузно се наблюдават големи еритемни (червени) петна, а космените фоликули в тях са набъбнали, приличащи на гъша кожа (вид на настръхнала кожа). При натиск зачервената кожа избледнява. Най-интензивни са обривите по корема, шията и гърдите. Самите лезии - макули, които се образуват на повърхността на зачервената кожа, са с малки размери – точковиден обрив. Обикновено обривът е бързопреходен и преминава за броени часове до 1-2 дни. Причината е токсична – бактериите образуват еритрогенен токсин, който засяга кожата. За кратко време в организма се образува антитоксин, който блокира получилия се обрив. При скарлатината по-рядко се наблюдава засягане на лицето, но то може да е зачервено, което се дължи на повишената телесна температура, достигаща 39-40 градуса. Около устата и ноздрите кожата остава бледа. При тежките форми на протичане на заболяването се наблюдава и хеморагичен обрив – със съдържание на кръв.

NEWS_MORE_BOX

 

В периода на възстановяване кожата по тялото започва да се лющи, като по ръцете и краката отпадащият епител е под формата на по-едри ламели (тънки люспи), за разлика от този по тялото, който е дребноламелозен.

 

2.Морбили или позната още като дребна шарка или брустница е инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник на инфекцията е заразеният човек, тъй като хората са единственият естествен резервоар на вируса.

 

Инфектиращата доза е много ниска, затова и изложените лица лесно се заразяват при контакт с болен. След изтичане на инкубационния период от 9-12 дни, започва влошаване на общото състояние – висока температура, хрема, конюнктивит и зачервено гърло.

 

До тук описаната клинична картина наподобява тази при скарлатина, но една от малкото отличаващи ги черти е обривът по кожата, който засяга частите на тялото поетапно. Първоначално се появява по лицето, след това слиза надолу като постепенно обхваща шията, гърдите и крайниците. По време на възстановителния стадий изчезването на обрива е първо по местата, където се е появил първоначално.

 

Обривът по кожата се появява след 3-4 дни от началото на заболяването, което се съпровожда с ново покачване на температурата и влошаване на общото състояние. Обривът е макуло-папулозен, което означава, че има точковидни лезии, които са зачервени и леко надигнати от повърхността на кожата. При тежките форми на заболявяането се развиват мехурчета, които са изпълнени с бистра течност или кръв (хеморагичен обрив).

 

Чест симптом са така наречените „петна на Филатов-Коплик”. Представляват малки, белезникави на цвят петна, които са с големината на главичката на топлийка и се разполагат по букалната (на бузите) лигавица. Най-често срещу венците на предкътниците. Появяват се малко преди появата на екзантема (обрива по кожата) и се задържат средно 2-3 дни.