Има заболявания, които водят до инвалидизиране. Болестта на Бехтерев е едно от тези заболявания. Трудно се поддава на лечение. Заболяването изисква системно изследване и лечение.

Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване на гръбначния стълб и ставите. Използва се и наименованието анкилозиращ спондилоартрит. При болестта на Бехтерев се възпаляват междупрешленните стави, което води до тяхното срастване (анкилоза). Това от своя страна ограничава движението на тялото.

До скоро данните сочеха, че болестта на Бехтерев по-често се среща при мъжете. Напоследък заболяването се регистрира и при не по-малък брой жени. При тях то не е толкова силно изразено.

Заболяването има наследствен характер. По генетичен път се предава особеност на имунната система, която реагира по неадекватен начин на инфекции, стрес, травми на опорно-двигателния апарат.

Признаци на заболяването
Болка, затруднена подвижност, скованост в кръста, са началните признаци на заболяването, които могат да се вземат за радикулит. Често болките се локализират в областта на седалището, тазовите стави и задната част на бедрата. За разлика от радикулита, болката и сковаността в гръбнака при болестта на Бехтерев, ги има и в състояние на покой, в сутрешните часове. Болката намалява при движение и понякога изчезва в следобедните часове. Особено силна е през нощта, пречи на съня. Засегнатият постоянно сменя позата си при спане, за да облекчи състоянието си. На сутринта той има нужда от допълнително време, за да дойде на себе си, тъй като не си е отпочинал пълноценно.
 

Как протича заболяването
Болестта се „качва“ от кръста по гръбнака нагоре. Възпалитеният процес се разпространява и в горните отдели на гръбначния стълб и по ребрено-гръбначните стави, което предизвиква поява на болка в гръдния кош. Болката се усилва при дълбоко вдишване и кашляне.

С течение на времето мускулите на гърба се напрягат, което води до уплътняване на гръбнака – изглажда се естествената извивка на гръбначния стълб. Появява се обездвижване на гръбначния стълб във всички посоки. Междупрешлените стави образуват израстъци, появява се силна скованост, образуват се костни мостове.

При прогресивно развитие на болестта болният може да се изгърби, получава се силно изпъкване на гръдния отдел назад, главата се накланя напред, а колената се присвиват, за компенсация на изместения център на тежестта на тялото.

Изменения на ставите и вътрешните органи
При повече от половината от случаите болестта на Бехтерев в началото може да се появи със заболяване на ставите, артрити. Поразени са предимно големите и средни стави на долните крайници, но могат да се засегнат и раменните, гръдно-ключичните, костовертебралните, челюстните, ставите на пръстите и други. Пораженията на тазо-бедрените стави водят до ограничаване на движенията на тялото.

Заболяването може да обхване и други органи и системи: очи, бъбреци, бели дробове, големите кръвоносни съдове.

Диагнозата
Обикновено диагнозата на заболяването се поставя късно, когато вече е налице обездвижването на гръбначния стълб.

Диагнозата може да се постави въз основа на оплакванията на засегнатия, преглед, лабораторни изследвания на кръвта – при биохимичния анализ на кръвта се отчита възпалителен процес, от рентгеновите снимки на ставите.

Лечение
Провежда се от ревматолог.  Лечението е комплексно и продължително. Може да е стационарно, провежда се и в санаториум и клиника, когато се налага. Основната терапия е чрез противовъзпалителни лекарства. Подготвя се индивидуална програма от физически упражнения за подобряване подвижността на гръбнака. Възможно е да се изпишат и нестероидни противовъзпалителни медикаменти, в редки случаи и стероидни хормонални препарати.
 

Други мерки
При заболяване от Бехтерев е необходимо да се подобри мускулатурата на гърба. Предприемат се редовен масаж и лечебна гимнастика за отпускане и успокояване на напрегнатите мускулите.


Полезно е ски спортуването и плуването, които подсилват мускулите на гърба и хълбоците.

Препоръчва се твърдо легло и спане без възглавница.
 


Болестта на Бехтерев е тежко прогресивно заболяване, при което засегнатият трябва да има кураж да се справя, въпреки заболяването и полага системни усилия срещу пълното обездвижване на гръбначния стълб.