Лупус еритематозус е специфично автоимунно заболяване,което се засяга съединителната тъкан. Това се случва посредством образуване на антитела срещу антигените по тъканната повърхност. От заболяването страдат по-често жените.

 

Болестта се развива в остра и хронична фаза. Острата фаза се провокира от ултравиолетово лъчение, бременност, психичен стрес, както и прием на някои медикаменти. Заболяването протича с характерни кожни изменения, които обвхващат зоните по лицето, тялото и крайниците. Кожните промени представляват зачервени петна с червена основа, които се разполагат симетрично в засегнатите области. Процесите на болестта могат да обхванат и окосмената част на главата, което се клиницизира с оплешивяване в отделни зони на капилициума или цялостно опадане на косата.


 

Често заболяването прогресира до поява на мускулни спазми и ставни болки. Заболяването в активната си фаза може да протече с изразен оток на лимфните възли. Усложнение на това заболяване може да бъдат развитието на перикардит, миокардит и ендокардит, както и сърдечна недостатъчност, инфаркт и остра артериална тромбоза на крайниците, сърцето или мозъка.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Към съпътстващите увреди се забелязват характерни промени в параклиниката. Установява се анемия с левкоцитопения и понижение в тромбоцитната маса. При снемане на обективен телесен статус се забелязва увеличение в черния дроб и слезката. Бъбреците страдат и предоставят данни за прогресираща бъбречна недостатъчност или поява на инфекции по уринарния тракт.

 

Острата фаза се овладява с приложението на системни кортикостероиди - например метилпреднизолон, в максимални дози, с постепенно намаляване на дозата до 40-80 мг дневно според телесното тегло на пациента. При усложнените и драматично протичащи остри фази, към терапията може да се прибави и имуносупресор.

 

Хроничната форма протича по подобен начин на острата с типичните кожни промени по лицето, тялото и крайниците. Що се отнася до системното засягане на органите, този процес е бавен и позволява появата и долавянето на алармиращите симптоми. Провокира се активизирането му от студ, УВ-лъчение, медикаменти, хронични болести и инфекции, както и психически стрес.

 

Лечението на хроничната форма на лупус еритематозус се провежда със системни кортикостероиди в поддържаща доза. както и лечение на провокиращия фактор - инфекция, овладяване на УВ-лъчението и антималарици към комплексната терапия.