Сирингомиелия е състояние, характеризиращо се с образуване на кухина или киста, изпълнена с течност – т.нар. сиринкс, в гръбначния мозък. Сирингомиелията е хронично заболяване, като големината на сиринкса може да нараства с времето, притискайки по този начин околната нервна тъкан. Симптомите могат да варират по характер в зависимост от локализацията и размера на сиринкса. Това от своя страна може да създаде затруднение в диференциално-диагностичен аспект и да забави поставянето на диагнозата.

 

Най-честите симпоми са болка във врата и раменете, мускулна слабост, болка и скованост/тежест в краката, изтръпване или намален усет, особено към топло и студено, абнормно изкривяване на гръбнанчия стълб – сколиоза и други.


 

В голяма част от случаите състоянието се асоциира със съпътстваща вродена малформация, например синдрома на Арнолд-Киари. В други случаи, причините са придобити – менингит, арахноидит, гръбначномозъчен тумор, травма. Описани са и т.нар. идиопатични състояния, при които не се открива подлежаща причина.

 

Състояние близко до сирингомиелията е т.нар. хидромиелия, представляваща абнормно разширяване на централния канал на гръбначния мозък. Някои учени използват двата термина като взаимнозаменяеми. Хидромиелията може да се открие при новородени и в ранна детска възраст с или без асоциирана малформация на Арнолд-Киари тип 2, при която може да е налице и спина бифида. В случаите на сирингомиелия, кухината, изпълнена с течност по-често не комуницира с останалите, изпълнени с течност, пространства и също така по-често се диагностицира в зряла възраст.

 

Какви са симптомите на заболяването?

Съпътстващите симптоми и тежестта на сирингомиелията може много да варира при отделния човек. При някои състоянието протича безсимптомно, докато при други може да доведе до сериозни нарушения. Бързината на прогресията също е много вариабилна. Сирингомиелията в голяма част от случаите има бавно прогресиращ ход, макар да са описани и случаи с остро начало. Най-честите симптоми са:

 • Болка във врата и раменете – ръцете също могат да бъдат засегнати. Често болката се описва като изгаряща, като мравучкане или чувство за забиване на иглички в кожата. Някои пациенти се оплакват от изтръпване или намален усет, особено към топло и студено;
 • Мускулна слабост или намаление на мускулната маса в областта на дланите, ръцете и евентуално раменете.

Много често сирингомиелията засяга шийния или торакалния отдел на гръбначния мозък. Характерна е т.нар сензорна дисоциация, при която се загубва усета към болка и температура - първоначално в пръстите, дланите, ръцете и горната част на гръдния кош, докато усетът за допир е все още запазен. Липсата на усет може да се разпространи към раменете и гърба.

 • Болка или скованост/спастичност в краката и нарушена координация на движенията (атаксия), което може да наруши походката;
 • Парализа на ръцете и краката – в тежки случаи;
 • Мускулни неволеви контракции – фасцикулации;
 • Автономни нарушения – нарушение на тазово-резервоарните функции (при уриниране и дефекация), ексцесивно потене (хиперхидроза), флуктуиращо артериално кръвно налягане, синдром на Хорнер (обикновено засяга едната страна на лицето и се характеризира със спадане на клепача, намаляване на видимата част на окото при неговото отваряне, стесняване на зеницата и намалено потене в засегнатата лицева половина;
 • Хидроцефалия – развива се по-често при сирингомиелия, асоциирана с малформацията на Арнолд-Киари, по-често тип 2. Представлява абнормно акумулиране на церебероспинална течност в мозъка. При новородени хидроцефалията е причина за поява на абнормно увеличаване на размера на главата, повръщане, главоболие, сънливост, раздразнителност, епилептични припадъци и отклонение на очните ябълки по посока надолу.

Кои са причините за развитие на сирингомиелия?

Точният механизъм, отговорен за образуването на сиринкса все още не е установен. Повечето теории са свързани с нарушаване на циркулацията или разпределението на цереброспиналната течност. Най-честите описвани състояния, асоциирани с образуване на сиринкс в гръбначния мозък, са:

 • Малформация на Арнолд-Киари;
 • Травма на гръбначния мозък – т.нар. посттравматична сирингомиелия. Симптомите могат да се появят месеци или години след провокиращия травматичен момент;
 • Гръбначномозъчен тумор – епендимом, хемангиобластом;
 • Инфекция – абсцес, ХИВ, трансверзален миелит;
 • Пострадиационно увреждане на гръбначния мозък;
 • Кръвоизлив в гръбначния мозък - вследствие руптура на аневризма, артериовенозна малформация или в рамките на туморен процес;
 • След исхемия на гръбначния мозък и образуване на кухина;
 • Т.нар. „завързан” гръбначен мозък – при това състояние крайният участък на гръбначния мозък е инфилтриран с мастна тъкан, което води до фиксация на иначе свободно плаващия гръбначен мозък и образуването на кухина вследствие от породеното напрежение от разтягане на гръбнанчия мозък;
 • Спинален дисрафизъм – закрита спина бифида;
 • Идиопатична сирингомиелия – не се установява конкретна причина. Кого засяга най-често сирингомиелията? Най-често засегнатите пациенти са между 20- и 40-годишна възраст, но може да се срещне също и в детска и по-късна възраст. Според някои проучвания мъжкият пол е по-често засегнат. Честотата, описвана в САЩ, е около 8,4 на 100,000 души.
NEWS_MORE_BOX

 

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Решаващо за диагнозата е провеждането на ядрено-магнитен резонанс, като препоръчително е и поставянето на контрастно вещество за по-точно диференциране на подлежащата причина.

 

Лечението зависи от индивидуалното състояние на пациента, като най-често се прилагат аналгетици, физикална терапия, намаляване на физическите натоварвания като вдигане на тежести. В основата на терапията е лечение на подлежащата причина за образуването на сиринкса в гръбначния мозък. Оперативното лечение е показано в случаите на симптоматично протичане на малформация на Арнолд-Киари, подлежащ туморен процес и други.