През зимният период понякога се проявява или обостря едно особено неприятно страдание за повечето хора, а именно синузитът.
Статистиката сочи, че всяка година в Европа от синузит заболяват 10 милиона души, а 50 милиона страдат от други възпалителни заболявания на носа.


Синузитът е сред най-често срещаните възпалителни заболявания на околоносните кухини - синусите. Причините за него могат да са различни (бактерии, вируси, гъбички), но най-често инфекцията е смесена. По същество представлява остро или хронично възпаление, което преминава от носната кухина в кухината на синуса. Могат да бъдат засегнати фронталният, максиларните, етмоидалните, сфеноидалните синуси. Когато възпалителният процес е обхванал повече от един синус, заболяването се нарича пансинуит. Когато гнойното възпаление продължава повече от 3 месеца, синусът се опредееля като хроничен.


Най-честа причина за проявата на синузит е безобидната в началото хрема. Други фактори, провокиращи възпаление на синусите са изкривяването на носната преграда, наличието на увеличена трета сливица, пониженият имунен статус. Синузитът може да се развие и при грипни и грипоподобни заболявания, при възпаления на зъбите. Причинители на синузита могат да са различни болестотворни микроорганизми, като при хроничния синузит причинителят не е постоянен и варира при всеки епизод на обостряне.Симптомите на синузит се изразяват в хрема, запушен нос, главоболие, кихане, набъбване на носната лигавица. Други характерни прояви са зачервено гърло, висока температура, втрисане, мускулни и ставни болки, оток около или под очите. От  ноздрите изтича слузно-гноен или гноен секрет.


Най-честото оплакване на болните от синузит е главоболието. При възпление на максиларния синус, болката е в областта на горната челюст, и често може да се сгреши с проблем със зъбите или венците. Болката също така може да е в корена на носа или вътрешния очен ъгъл. Когато има синузит на челните синуси, болката е съсредоточена в челото. Когато е засегнат сфеноидалният синус, главоболиетo е в тилната област на главата по дълбочина на орбитите. Главоболието е придружено с тежест при навеждане и завъртане на главата.


При неправилно или не навременно лечение и понижени защитни сили на организма острият синузит може да премине в хроничен. Той се характеризира клинично с по-слабо главоболие, трайно намаляване на обонянието, носовото дишане е значително затруднето и гнойните материи са с неприятна миризма, поради действащи анаеробни процеси в синусните кухини.


Методите за лечение на синузит са разнообразни поради различните стадии и причинители на заболяването, както и от индивидуалните особености на всеки човек. След преглед, по преценка на лекар, се прави бактериологично изследване на изтичащия секрет, рентгенова снимка, които спомагат за правилната диагноза и лечение. Антибиотикът е средство на избор при синузит. В достатъчна доза и време на приемане осигурява пълно излекуване. Обикновено лечението продължава десетина дни. Съчетава се с физиотерапевтични процедури, обезболяващи, антиконгестанти, общоукрепващи средства.


Стара изпитана народна рецепта при синузит е поставянето върху челото и на носа загрети торбички с морска сол. Полезни са и промивките с морска сол, както и с физиологичен разтвор.


Друга бабина рецепта е лечението с краве масло. Малка бучка краве масло се поставя в едната ноздра и болният лежи, докато маслото се разтопи и навлезе в цялата ноздра.


Един от най-ефективните лекове в народната медицина е сокът от червен лук. Добър ефект имат инхалациите с лайка или смрадлика. Препоръчително е носенето на шапка през студеното и влажно  време.


Медът е още едно средство, познато от бабините рецепти, което може да облекчи състоянието на страдащите от хроничен синузит.  До това заключение са стигнали и учени от канадски изследователски екип, изследвайки антибактериалните свойства на меда.
Джоузеф Марсан от университета в Отава напомня, че медът се е използвал стотици години от традиционните медицини на много различни култури.

В лабораторни условия е установено, че медът е по-ефикасен в унищожаването на вируси и  бактерии, отколкото някои от широко използваните за целта антибиотици. Учени от Penn State College of Medicine са публикували резултати от свое проучване, според което медът облекчава кашлицата при децата по-ефикасно от обичайните лекарства, предписвани с тази цел.

Трябва да се има предвид, че домашното самолечение е благоприятно, но то не бива да замества професионалната лекарска намеса. Ако симптомите на синузита се засилят или продължат повече от седмица, задължително трябва да потърсите лекарска помощ, тъй като някои случаи на синузит водят до сериозни усложнения и се налага оперативна намеса.