1. Какво представляват синусите?

Синусите са сложна система от кухини и канали в костната структура на черепа, които се отварят в носната кухина. Покрити са с лигавица, секретираща слуз, която улавя прахови частички и бактерии, предпазвайки по този начин дихателните пътища от навлизането на патогени и иританти. Четирите големи двойки синуси са максиларните синуси в скулите, фронталните синуси над очите, етмоидните синуси между очите и сфеноидните синуси, разположени между ушите и очите.

 


2. Какво представлява синузитът?

 

Синузитът е възпаление на лигавичната обвивка на синусите. Според продължителността си се разделя на остър (преминаващ за по-малко от един месец), подостър (преминава за повече от един месец, но по-малко от три) и хроничен (продължаващ над три месеца).

 

3. Какви са симптомите на синузита?

 

Типичните симптоми са главоболие, болка и усещане за натиск в лицевите кости, които могат да се засилват при навеждане напред. Те се дължат на запушването на каналите, отвеждащи секретите от синусите, което причинява натрупване на течност и увеличаване на налягането в тях. Спецификата на болковото усещане зависи от това кой точно синус е засегнат. При фронтален синузит болката е над очите, челото е чувствително на допир. Максиларният синузит може да бъде сбъркан със зъбобол, тъй като горната челюст, зъбите и/или бузите са болезнени. Етмоидният синузит се характеризира с болезненост около очите и носа, докато при сфеноидния болката се локализира около очите или ушите, в слепоочията, може да обхване и врата.

 

Също така, може да се стича жълта или зелена слуз по гърлото.

 

Симптоматиката може да включва и обща отпадналост, понижено обоняние, лош дъх (халитоза) и висока температура (най-вече при остър бактериален синузит).

 

В много редки случаи, синузитът може да се разпространи в лицевите кости или менингите (мозъчните обвивки) или да формира абсцес в окото, мозъка или лицевия череп.

NEWS_MORE_BOX

 

4. Кои са причините за поява на синузит?

 

Синузитът най-често е следствие от инфектиране на мукозата с бактерии, вируси или гъбички. Острият вирусен синузит най-често протича като настинка – тривиална инфекция с набъбване на лигавицата, запушване на синусите и носните кухини, секреция от носа.

 

Други чести причинители на синузит са алергени или иританти – полени, дим, химикали, съдържащи се в битовите детергенти. Алергичният синузит може да бъде сезонен, ако е обусловен от полени и е налице само през пролетта и лятото, или целогодишен, ако, например, се дължи на алергия към прах.