Синузитът е неприятно състояние, което, за съжаление, се среща често. Когато лигавицата на синусните кухини се възпали, създава силно неприятно усещане. Някои хора предпочитат да се обърнат към алтернативната медицина за облекчаване на дискомфорта, успоредно с изписаното лечение.


Има билки, които помагат на имунната система и намаляват възпалителните процеси, включително и при синусите. Пример за такива билки са ехинацеята и хидрастиса – те подсилват имунитета и предотвратяват инфектирането на синусите за в бъдеще. Коренът от хидрастис може да бъде приеман в най-различни форми или да се използва за промивка.


Чаят от джинджифил, лайка и други билки прочиства лигавицата около синусите.


Друг алтернативен метод при лечението на синузит е акупунктурата. Пациентът се подлага на редица изследвания, след което специалистът разговаря с него. След това лекарят поставя малки игли в определени точки на тялото на пациента, което би следвало да подобри състоянието му.


Точките, на които се поставят иглите, могат да бъдат стимулирани с напрежение, топлина или електричество, не е задължително да се активизират с игли. Идеята е да се „запълни“ или разпространи енергията, така че тя да достигне до идеалното ниво за организма, за да излекува слабото му място.