Синузитът се характеризира с възпаление на околоносните синуси. Тъй като лигавицата на носа почти винаги се засяга от възпалителните промени, състоянието в най-голям процент от случаите протича и с клинична картина на обострен ринит, което налага въвеждането на нов медицински термин риносинуит.

За момента точната физиологична функция на синусите не е уточнена, но съществуват предположения, че те се развиват във филогенетичното развитие на хората с цел олекотяване на черепната кухина. По такъв начин се осъществява и намаление във вътречерепното налягане, овлажняване и затопляне на вдишвания въздух, както и абсорбция на топлина и предпазване на мозъчната тъкан. Освен това синусите подсилват звуковия резонанс и увеличават обонятелната повърхност.
 

Какви видове синузити съществуват?

Синузитите могат да се класифицират според различни критерии. Най-често специалистите правят следното разпределение според синусите, които се ангажират в хроничния възпалителен процес.В медицинската номенклатура съществуват максиларен, етмоидален, фронтален, сфеноидален синузит, според анатомичната локализация. Според причинителя на хроничното възпаление, специалистите определят вирусен, бактериален и микотичен синузит. Според клиничното протичане те отбелязват наличието на неусложнен синузит и усложнен синузит, при който има въвличане на орбитални и вътречерепни структури в хроничното възпаление. Синузитите също така могат да се класифицират според вида на протичането си - остър, подостър и хроничен синузит.

NEWS_MORE_BOXНай-често състоянието се развива след блокаж в отвора на синусите и нормалното дрениране на кухините. Запушването води до нарушено отвеждане на мукус, което при продължителна задръжка на инфекциозния причинител създава хроничното възпаление на черепните кухини. Друга особено честа причина за развитие на синузит е наличието на крива носна преграда. В идеалния анатомичен модел на човешкото тяло тази преграда се намира по срединната линия на черепа и разделя носа на две равни пространства - ноздри. При много голям процент обаче, според съвременните схващания около 80%, тази носна преграда е леко изместена настрани, което прави едната носна половина по-тясна от другата. Причините за това изместване могат да бъдат както генетични, така и травматични. Освен че кривата носна преграда води множество предпоставки за нарушения в дренажната функция на синусите, често може да бъде причина за поява на хъркане по време на сън, както и затруднено дишане през носа.
 

Какви симптоми може да очакваме при синузит?

Най-често пациентите, страдащи от синузит, развиват специфична клинична картина, която в определени моменти може да заблуди клиничните специалисти. Болката в областта на бузите, разпростираща се към челото или зъбите, е особено характерен клиничен белег и дори може да се счете като симптом, поставящ сам диагнозата. Болката в този си порядък се засилва при навеждане напред. Често към клиничната картина може да се наблюдава зачервяване на носа и клепачите, повишена чувствителност при натиск в областта на челото, болка в областта на слепоочието или в тилната област, повишено отделяне на секрети от носа, често запушване на носните ходове и нарушение в дихателната функция на носа, постоянна кашлица и дразнене на гърлото, болка в цялото лице или намалено обоняние.

Характерното за заболяването е, че може да доведе до развитие на инфекция на горните дихателни пътища в самото начало на историята на заболяването за всеки пациент, но въпреки това след седмица боледуване настъпване внезапно влошаване в клиничната картина, с развитие на специфичните симптоми за синузит.