Синдромът на замръзналото рамо е силно ограничаващо и в много случаи дори инвалидизиращо в една или друга степен заболяване. При напредване на процеса дори прости движения като закопчаване на сутиен или прибиране на ризата в панталоните може да представлява предизвикателство за пациента.


Неотшумяващата болка може да повлияе и на процеса на работа, но не само. Характерно за синдрома е, че пациентите страдат от изразена болка през нощта, което води до нарушения на съня, недоспиване и съответно непълноценност в работния процес през деня. Друг характерен симптом е, че дори и лек удар в областта на рамото може да отключи продължителен епизод на изразена болка в мястото на проблема.


Според статистиката замръзналото рамо засяга приблизително 3% от хората. Най-често страдат хората на възраст между 50-60 години, а под 40 това състояние е изключително рядко. Женският пол е значително по-уязвим от мъжкия.Обикновенно причините са комплексни, но най-често имаме комбинация от възпалени сухожилия и околоставни торбички, както и промени в самата ставна капсула. Тези изменения оформят синдрома на замръзналото рамо. Наречен е така, защото повечето пациенти описват оплакванията си като чувство на сковаване и силни болки при опит за движение.


В етиологията на заболяването влиза на първо място травматизмът при професионални спортисти, но също и при любители. На второ място значение има повтарящият се във времето микротравматизъм от еднотипни движения и пози, характерни за определени професии. Не на последно място значение има обездвижването след оперативни интервенции, както и артроскопски процедури в раменната става.

 

Според проучвания диабетът, дисфункциите на щитовидната жлеза, както и други системни заболявания често могат да играят ролята на пусков механизъм. Несъмнена е намесата на простудите и инфекциозните фактори, които поразяват нервните сплитове в раменния пояс.


Важно е да се отбележи, че дори и състоянието да е лечимо и в някои случаи да отшумява така, както се е и появило, в до 20% от случаите е възможно засягане и на другата раменна става.


Има три основни отличителни белега на замръзналото рамо:

  • Рамото се сковава без конкретна причина;
  • Силна болка, която се влошава през нощта или в студено време;
  • Почти пълна загуба на подвижността в рамото – движенията се ограничават -  както активни (когато се опитвате да го движите сами), така и пасивни (опит друг да го раздвижи при отпуснато рамо).


Видът лечение зависи от стадия на състоянието. В първия етап на начална проява на симптомите ключово е да се облекчи болката. Освен приемът на медикаменти от значение е и рехабилитацията, в частност упражненията за разтягане и раздвижване.


Обездвижването значително може да забави процеса на възстановяване. Поради тази причина включването на упражнения в лечението може да помогне за по-бързото възстановяване, стига те да не са натоварващи и травмиращи за ставата. Те са различни в различните етапи. Най-добре е физиотерапевт да определя кои са най-подходящите при наличие на специфичните за всяка фаза симптоми.


Обикновено се използват махови и кръгови движения в облекчено положение, които да повишат мобилността на ставата, без да причиняват значителна болка или дискомфорт. Започва се с малка амплитуда на изпълнение, която постепенно се увеличава.


Tоплолечение, средни и нискочестотни токове, ултразвукова терапия, криотерапия и ТЕНС - транскутанна електрическа нервна стимулация могат да бъдат включени в терапевтичната схема, според показанията и противопоказанията на съответния пациент.


През цялото време мануалните терапии са полезни за запазване на ставите и възвръщането на подвижността. При загубата на подвижност във втория стадий, тялото опитва да компенсира и в отговор на това започва скованост и в други, съседни части на тялото.