Билирубинът е жълтеникав пигмент, който се получава по време на нормалното разграждане на червените кръвни клетки. Билирубинът преминава през черния дроб и в крайна сметка се екскретира извън тялото.

 

Завишените нива на билирубин могат да покажат наличие на различни видове проблеми с черния дроб или жлъчните пътища.


 

В някои случаи по-високите нива на билирубин могат да се наблюдават следствие на повишена скорост на разрушаване на червените кръвни клетки (хемолиза).

 

Изследването на билирубин обикновено се прави като част от група изследвания за проверка здравето на черния дроб. Тестването обикновено се прави за:

 • Откриване на жълтеница;
 • Определяне дали има запушване на жлъчните канали, каналите в черния дроб или жлъчния мехур;
 • Откриване на чернодробно заболяване, особено хепатит и проследяването му след приложеното лечение;
 • Оценка на анемичен синдром, причинен от разрушаването на червени кръвни клетки;
 • Оценка на предполагаема лекарствена токсичност.

Изследването на билирубин се извършва с помощта на кръвна проба. Може да бъде изследван директен, индиректен или общ билирубин.

 

Общият билирубин е комбинация от директен и индиректен билирубин. Нормалните резултати за общ билирубин се движат в границата 3,4-21 ммол/л. Като тези резултати могат да варират леко от лаборатория до лаборатория. 

 

Нормалните стойности могат да се различават малко при жени и деца.

 

Стойностите на билирубин могат да бъдат повлияни от определени храни, медикаменти или силови упражнения. Затова е важно да споменете на лекуващия си лекар за всички храни или лекарства, които сте приемали преди излседването, така че резултатите да бъдат интерпретирани правилно.

 

По-ниските от нормалните нива на билирубина обикновено не са проблем. Повишените нива могат да покажат наличие на чернодробна увреда или друго придружаващо заболяване. Високите нива на билирубин показват, че черния дроб не изчиства правилно билирубина.

 

Една често срещана и безобидна причина за повишен билирубин е синдромът на Жилберт, при което черния дроб не обработва правилно билирубина.

 

Синдромът на Жилберт или фамилната нехемолитична жълтеница е вродено състояние, което възниква следствие на наследствена генна мутация. Обикновено заболяването се открива случайно.

 

Наличието на неефективен ген пречи на правилното разгрждане на билирубина в черния дроб, което води до натрупване на излишни количества билирубин, тъй като тялото ви не произвежда достатъчно ензим.

 

Как тялото ни нормално преработва билирубина?

Билирубинът е жълтеникав пигмент, създаден при разграждането на старите еритроцити. Той преминава през тялото ни и стига до черния дроб, където ензим разгражда пигмента и го отстранява от кръвния поток.

 

Билирубинът преминава от черния дроб в червата посредством жлъчката. След това се екскретира в изпражненията, а в кръвта остава малко количество билирубин.

 

Обикновено синдромът на Жилберт не предизвиква поява на сериозни оплаквания и се открива съвсем случайно.

 

Най-честият признак, който може да се наблюдава е поява на жълтеникав оттенък на кожата или склерите на очите, в резултат на леко повишените нива.

 

При хора с доказан синдром на Жилберт, нивата на билирубин могат да се повишат и жълтеницата да стане очевидна поради:

 • Настинка или грип;
 • Много нискокалорийна диета;
 • Дехидратация;
 • Менструация;
 • Стрес;
 • Натоварващи упражнения;
 • Липса на сън