Синдромът на Жилбер не е болест, а клинична находка. Открива се в 5% от случаите на жълтеница и се причинява от повишение на натуралния пигмент билирубин в кръвта.


Билирубин е краен метаболит от разграждането на хемоглобин в черния дроб. Хемоглобинът е известен с важната си функция при пренос на кислород между тъканите в организма и отделянето на CO2 през дихателната система.
Хемоглобин е биологичен продукт с белтъчна компонента, който се намира на повърхността на еритроцитите – червени кръвни клетки. Тези клетки се произвеждат в костния мозък, а остарелите еритроцити се подлагат на разграждане в чернодробния паренхим. Животът на всяка зряла еритроцитна клетка е 120 дни.


В синдрома на Жилбер се регистрира увреждане, което засяга и забавя процесите на разграждане на еритроцити в черния дроб и респективно отделянето на билирубин през стомашно-чревния тракт и урината. Заболяването се среща по-често при хора, които имат генетична предразположеност към болестния процес. В дебютните случаи, статистиките показват, че по-често засегнати са мъже, отколкото жени.Билирубинът е биопродукт с жълтеникав отенък. При неговото натрупване в кръвната плазма и задържане в циркулаторното русло с малък калибър, характерният облик на пациентите е именно жълтеникав цвят на кожата и лигавиците, поради това че там малкокалибрените капиляри са разположени на повърхността в епидермалния и лигавичен слой. Състоянието се нарича жълтеница или иктер, респективно субиктер.


Причините за развитие на синдром на Жилбер са различни. Ето някои от тях...

 

1. Хепатит

Възпалението на чернодробните клетки причинено от вирусна инфекция, съответно хепатит А, В и С, или след прекомерен прием на медикаменти – интоксикация с парацетамол, причиняват жълтеница, защото нарушенията в чернодробния паренхим не позволяват на органа да извърши нормалните си метаболитни и дезинтоксикационни функции. Крайният резултат е ексклузивно натрупване на билирубин и проява на иктер.

 

NEWS_MORE_BOX

2. Блок в жлъчните пътища

Жлъчката напуска чернодробния отдел през специална каналчеста система, която я отвежда и складира в жлъчния мехур. Оттам има друг главен жлъчен провод, който смесва жлъчката с чревното съдържимо в дванадесетопръстника. Най-чест причинител за запушване на някой от тези важни канали е появата на жлъчен конкремент (камък), който механично нарушава проходимостта на каналите. Други причини са механично притискане след развитие на тумор, тежък илеус и други.

 

3. Патологично и интензивно разграждане на еритроцити

При хемолитична анемия и след прием на някои медикаменти, които имат директен токсичен ефект върху черния дроб, като странична реакция се получава патологично засилено разграждане на еритроцити и отделяне на по-голямо количество билирубин, което не може да бъде отведено с нормалния билирубинов пасаж към жлъчния мехур. Респективно, билирубин се задържа в кръвното русло и предизвиква субиктер или иктер в по-напреднали стадии.

 

Как се поставя диагнозата?

Синдромът на Жилбер е само показател за повишено количество на билирубин в кръвта. Другите изследвания са нормални. Серумните нива на билирубин се доказват с кръвен тест и след това се подхожда към по-задълбочено търсене на патологично състояние, проявяващо се с жълтеница.
Трябва да се има предвид, че дори при обикновена настинка може да се повиши производството на билирубин, респективно разграждането на хемоглобин. Това е честа причина за жълтеница при по-продължително боледуване от вирусна инфекция