Синдромът на циклично повръщане е функционално стомашно-чревно разстройство, което причинява внезапни, повтарящи се пристъпи (епизоди) на тежко гадене и повръщане. 

 

Епизодите могат да продължат от няколко часа до няколко дни. Те се редуват с периоди без гадене и повръщане. Като времето между епизодите може да бъде от няколко седмици до няколко месеца.


 

Синдромът на цикличното повръщане не е хронично повръщане, което продължава седмици без спиране. Това е състояние, за чиято поява има определена причина. Експертите смятат, че синдромът се среща с еднаква честота както при възрастни, така и при деца. 

 

Лекарите диагностицират около 3 от 100 000 деца със синдром на цикличното повръщане всяка година. 

 

По-вероятно е да страдате от синдрома на цикличното повръщане, ако имате мигрена или фамилна анамнеза за мигрена, история за дългосрочна употреба на марихуана или заболявания на вестибуларния апарат.

 

При пациенти със синдром на цикличното повръщане е много вероятно да имат други здравословни проблеми като мигрена, тревожност и депресия, гастропареза, нарушения на автономната нервна система, хипертония, гастроезофагеален рефлукс или IBS.

 

Непрестанното повръщане и гадене могат да причинят дехидратация, езофагит, болест на Малори-Вайс, кариеси или увреждане на зъбния емайл.    

Основните симптоми на заболяването са внезапни, повтарящи се епизоди на тежко гадене и повръщане. Всеки пристъп има тенденция да започне по едно и също време на деня, да има същата продължителност и интензивност като предишните епизоди.

 

Обикновено се появяват през ранните сутрешни часове.

 

Други симптоми на синдрома могат да бъдат болка в корема, сънливост, бледа кожа, главоболие, загуба на апетит, фоточувствителност, световъртеж, диария или треска. 

 

Синдромът на цикличното повръщане има три фази:

1. Продромна фаза. По време на тази фаза усещате, че предстои пристъп. Епизодите често са белязани от интензивно изпотяване със или без коремна болка. Тази фаза може да продължи от няколко минути до няколко часа.
2. Фаза на повръщане. Епизодите на гадене и повръщане са съпроводени от силна коремна болка. Тази фаза може да продължи от няколко часа до няколко дни.
3. Фаза на възстановяване. Възстановяването започва, когато гаденето и повръщането се преустановят, постепенно апетитът и енергията ви се възстановяват.

 

Учените все още не са напълно наясно какво води до поява на синдрома на цикличното повръщане, но се предполага, че роля играят проблемите с нервните сигнали между мозъка и храносмилателната система, проблеми с начина, по който мозъкът и ендокринната система реагират на стрес или мутации в определени гени.

 

Отключващи за синдрома фактори могат да бъдат емоционален стрес, тревожност или панически атаки, инфекции като настинка или грип, силно вълнение, липса на сън или физическо изтощение.

 

Лечението на синдрома на цикличното повръщане зависи от фазата. Приемът на медикаменти в началото на продромната фаза може да помогне за спиране на епизода. Най-често се препоръчва приемът на антиеметици, медикаменти които намаляват производството на солна киселина в стомаха или такива за мигрена.

 

По време на фазата на повръщане трябва да останете в тиха, тъмна стая или дори да посетите болница, ако гаденето и повръщането са тежки и сте силно дехидратирани.

 

През възстановителната фаза в много случаи се налага интравенозно приложение на медикаменти. Лекарите препоръчват приема на много течности и постепенно захранване първо с течни храни.