За хората, които страдат от синдром на Рейно, зимата може да се окаже изключително болезнен период.

Предразполагащите фактори са нарушения в обмяната на веществата, продължителното излагане на неблагоприятни климатични условия, като влага и студ, както и нервно-психологическо напрежение.

Състоянието се характеризира с нарушено кръвоснабдяване на пръстите на ръцете и краката, а в някои случаи и на ушите и носа. То причинява не просто рязка промяна в цвета на кожата – бял и дори син, но и чувство на скованост и дискомфорт.

Причината, която предизвиква състоянието, не е известна, но е ясно, че то може да се появи спонтанно, без да има предшестващи симптоми. Много рядко болестта на Рейно се свързва със склеродермия – автоимунно заболяване, което засяга кожата.

За хората, които страдат от нарушено кръвоснабдяване в крайниците, се оказва проблем да докоснат студена бутилка мляко в хладилника или да се качат в студената кола сутрин – те се затрудняват да използват ръцете си.

Рязката промяна на температурата също влошава състоянието, а много хора, поради икономически причини, отопляват само едно помещение от жилището си. Така те ежедневно са изправени пред затруднения.

NEWS_MORE_BOX

 


Специалистите съветват хората да се стремят да поддържат равномерна температура в основните помещения – спалня, кухня, хол, като останалите се изолират напълно.

В случаите, когато състоянието е в тежка форма, може да се пристъпи и към медикаментозно лечение. Други хора разчитат на естествените средства като гинко билоба - билкова добавка, която подпомага кръвообращението.

Едно евтино и лесно решение на проблема е картофът. Специалистите казват: „Сгответе си пълнени картофи.“. Това, което трябва да направим, е: след като ястието е готово, да го увием във фолио. По този начин той ще остане горещ в продължение на часове. Така ще имаме нещо топло за хапване между храненията.