Синдромът на раздразнените черва се проявява с три вида симптоми:

  • Коремна болка - проявява се като спазми, локализирани в чревната или пъпната област, която може да бъде облекчена от отделянето на изпражнения или газове;
     
  • Подуване на корема, което може да бъде постоянно или да се появи след хранене. Това подуване може да бъде придружено от къркорене на червата. Отново отделянето на газове или изпражнения осигурява облекчение.
     
  • Нарушения в преминаването на храната през храносмилателиня тракт: най-често се проявяват под формата на запек, но може да се появи и диария или редуване на двете.

Тези основни симптоми могат да се проявяват по различен начин и с различна продължителност при всеки пациент.

 


Психологически фактори

Стресът може да влоши симптомите на синдрома на раздразнените черва.

 

Храносмилането не се контролира пряко от мозъка.

 

Въпреки това мозъчната дейност по време на стрес или интензивна физическа или психическа активност може да наруши храносмилателните процеси.

 

Хормонални фактори

Установено е, че клиничните прояви на синдрома на раздразнените черва също се увеличават по време на менструация.

 

Половите хормони имат роля в състоянието, която предстои да бъде уточнена.

 

Храносмилателните инфекции, като например гастроентерит или непоносимостта към глутена също са фактори, които влияят на изявата на симптомите на раздразненото черво.

 

Как да облекчим симптомите на синдрома на раздразненото черво?

  • Редовната физическа активност помага за контрол на стреса, подобряване на съня, контрол на апетита и дейността на червата. Препоръчителни са разходки, упражнения за релаксация и всякакви видове физическа активност, съобразена с възрастта и нуждите;
  • Важно е храненето да се извършва в редовни часове, на спокойствие и да се дъвче цялостно храната;
  • Не трябва да се пропуска хранене;
  • Прием на достатъчно количество течности;
  • Добра хигиена на хранене - ограничаване на консумацията на някои храни, които влошават симптомите;

Защо е важен начинът на хранене?

Препоръчва се огнаричаването на консумацията на следните храни:

  • Храни, богати на мазнини;
  • Млечни продукти;
  • Шоколад;
  • Кафе
  • Алкохол;
  • Зеленчуци, които предизвикват газове - боб, леща, зеле и други;

Лактозата и диетата с високо съдържание на сложни захари увеличават висцералната болка.

 

Консумацията на храни като пшеница, лук, грах, чесън или аспержи, както и млечни продукти, е вероятно да причинят коремна болка при пациенти с възпалителни заболявания на червата.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2002/sem01/mag0405/sa_5368_colon_irritable.htm