Синдромът на неспокойните крака е неврологично нарушение, което причинява силен дискомфорт в крайниците -  мравучкане и изтръпване в крайниците. Пациентите споделят, че трябва да започнат да масажират краката си или да ги раздвижат, докато се овладее клиничната симптоматика. Понякога може да се засегнати и мишниците на ръцете.
Клиничната картина на заболяването се засилва през нощта, вреди на съня, той влошен или пациентите страдат от безсъние.

Синдромът на неспокойните или нервни крака не е животозастрашаващ проблем, но нарушава качеството на живот. Състоянието може да се овладее с някои леки лекарствени средства, както и някои упражнения.

Според специалистите по неврология, синдромът на неспокойните крака е генетично обусловено неврологично състояние, което се предизвиква от химически дисбаланс в централната нервна система. Изследвания показват, че кофеинът може да засили оплакванията от този род. Синдромът се свързва и с недостиг на желязо и фолиева киселина, особено при хора с бъбречни заболявания.

Обикновено синдромът на неспокойните крака засяга хора над 30-годишна възраст и зачестява с нарастване на възрастта.

В условията на дебют тези симптоми подсказват за начеващо бъбречно заболяване, диабет, болест на Паркинсон или дълбока венозна тромбоза, възпаление на ишиадикус или други неврологични смущения.

NEWS_MORE_BOXОсновното лекарство, което овладява тази клинична симптоматика, е клоназепам, защото неговото действие е да стабилизира предаването на нервните импулси. Подходящи медикаменти са карбидопа и леводопа, използвани при лечението на Паркинсон. Други важни лекарства, които овладяват клиничната картина са седативните представители метадон и кодеин. Последните два медикамента се предписват в крайна нужда, защото предизвикват много високостепенна зависимост у пациентите.

Други методи за овладяване на проблема са акупресура и билково лечение. Мускулното напрежение и болката се облекчават с пасифлора, валериана и черен кохош. Червената калинка и антиспазматичните средства също могат да бъдат особено ефективни и с продължително действие.

Хомеопатията също представя много адекватно решение на този проблем. Те препоръчват прием на Рус Токсикодендрон, който много добре лекува синдрома на неспокойни крака и нарушаване в цикъла сън-будно състояние на организма, водещо до безсъние.

Според специалистите по диетология, към храненето може да се добавят храни богати на влакнини, желязо, витамин В-комплекс, витамин Е или мултивитамини. При евентуален дефицит на фолиева киселина, лекарите препоръчват прием на фолиева киселина между 400 и 1000 мкг дневно. Диетолозите също така препоръчват дневното меню да се обогати с някои хранителни добавки, съдържащи синьо-зелени водорасли, които нормализират неизвестен за момента хранителен дефицит, поради богатата си гама от хранителни микронутриенти.