Синдромът на карпалния тунел представлява притискане на медиалния нерв на ръката, което е свързано с поява на болка в областта на китката и усещане за изтръпване и мравучкане в първите три пръста на засегнатата ръка.

 

От наглед безобидно състояние обаче, заболяването може сериозно да влоши изпълнението на елементарни ежедневни дейности, поради което ранното му диагностициране и лечение е от жизненоважно значение!


 

Медиалният нерв излиза от нервен плексус в областта на рамото и се спуска по цялата дължина на ръката чак до пръстите, осигурявайки инервация както на отделни мускули, така и сетивна инервация на воларната повърхност на първите три и половината от четвърти пръст. Преминавайки в областта на китката той навлиза в т.нат карпален тунел, който е силно стеснен поради преминаващите през него сухожилия на флексорните мускули, движещи пръстите. Затова всеки процес, който се развива в тази област, свързан с формирането на оток или натрупването на определена субстанция, както и артрозните или артритни промени, развиващи се в ставите на китката, допълнително стесняват карпалния тунел, което води до притискане на медиалния нерв и съответната симптоматика.

 

Кои са най-честите причини за развитие на синдрома на карпалния тунел?

 • Еднотипни движения на ръката – много често при работа с компютър, в шивачеството и въобще във всички дейности, които са свързани предимно с работа с пръстите. Многократко повтарящите се еднообразни движения и недобрата позиция на китката и пръстите водят до формирането на хронични микротравми на нерва;
 • Натрупване на определена субстанция в тази област – при подагра, амилоидоза, хипотиреоидоза, захарен диабет;
 • Артрозни промени в областта на китката;
 • Ревматоиден артрит;
 • Тендовагинити (възпаление на сухожилията) и асептично възпаление в тази област;
 • Травми на костите и китката;
 • Акромегалия;
 • Климактериум, бременност и напълняване – повишен риск в тези периоди при жените.

 

Как да разпознаем наличието на синдром на карпалния тунел?

Най-често първите оплаквания започват нощно време, когато пациентите съобщават за подуване на ръката, най-силно около китката до областта на лакътя, изтръпване и трудно раздвижване на пръстите, както и болки в областта на китката. Изтръпването на пръстите понякога се облекчава от силно разтърсване на китката.

 

Оплакванията се засилват при извършване на еднотипни действия, като чистене, при каране на кола и др.

 

Болката в китката и изтръпването на първите три пръста се провокира при притискане на воларната повърхност на карпалния тунел – т.е вътрешната страна на китката. Това служи и като провокационен тест при диагностициране на заболяването.

 

В случаите, когато има изтръпване и на малкия пръст, диагнозата – синдром на карпалния тунел се отхвърля, тъй като медиалният нерв не е отговорен за неговата сетивна инервация.

 

Персистирането на оплакванията, без отстраняване на евентуалната причина, може да доведе до появата на слабост и хипотрофия – намалена мускулна маса на тенара – прилежащата хълмиста част на палеца по вътрешната повърхност на дланта. Крайният резултат е смутено усещане и невъзможно задържане на предмети с ръката.

 

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се базира най-вече на клиничната симптоматика и извършване на провокационни тестове с цел предизвикване на характерните оплаквания. С помощта на електромиографията се отчита степента и качеството на проводимост на нервните импулси по медиалния нерв. За уточняване на точния причинител на заболяването е възможно изследването на кръв, рентгеново изобразяване, ехография на ставата и др.

 

Какво е лечението и как да избегнем повторната поява на заболяването?

Лечението в основата си е неспецифично и се изразява в прием на нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаване на болката и възпалението. Слагането на ластик на китката нощно време също има добър ефект.

 

В по-тежките случаи може да се наложи извършването на операция за декомпресия на нерва.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Методите за превенция са:

 

 • По-чести почивки и раздвижване в паузите между еднотипни натоварвания;
 • Включване на цялата ръка при вземане на предмети, а не само на пръстите;
 • При писане на компютър китката трябва да е в права позиция и по-надолу по отношение на пръстите;
 • При поява на чувство за подуване и болка – слагането на лед за 10-15 мин 1-2 пъти в рамките на един час би могло да облекчи симптомите.