Какво представлява синдромът на Фелти?

Синдромът на Фелти обикновено e свързан с усложнение на ревматоидния артрит. Това заболяване обикновено се определя от наличието на три състояния: ревматоиден артрит, увеличена далак (спленомегалия) и нисък брой на белите кръвни клетки (неутропения).


Точната причина за синдрома на Фелти не е известна. Смята се, че е автоимунно разстройство, което може да бъде генетично предавано по автозомно-доминантен механизъм.


 

Какви са симптомите на синдрома на Фелти?

Симптомите на синдрома на Фелти са подобни на тези при ревматоиден артрит. Пациентите страдат от болезнени, схванати и подути стави, най-често това са ставите на ръцете и краката.


При някои засегнати лица синдромът на Фелти може да се развие по време на период, когато симптомите и физическите находки, свързани с ревматоиден артрит, са намалели или не присъстват. В този случай синдромът на Фелти може да остане недиагностициран. В по-редки случаи, развитието на синдрома на Фелти може да предшества развитието на симптомите, свързани с ревматоиден артрит.


Синдромът на Фелти също се характеризира с необичайно увеличена слезка (спленомегалия) и анормално ниски нива на някои бели кръвни клетки (неутропения). В резултат на неутропения засегнатите лица са по-податливи на някои инфекции. 


Хората със синдром на Фелти също могат да страдат от висока темепература, загуба на тегло и / или умора. В някои случаи, засегнатите лица могат да имат промяна в цвета на кожата, особено на краката (анормална кафява пигментация), рани (язви) по краката и необичайно голям черен дроб (хепатомегалия).

 

Освен това, засегнатите лица могат да имат необичайно ниски нива на циркулиращи червени кръвни клетки (анемия), намаляване тромбоцитите в кръвта, които подпомагат кръвосъсирването (тромбоцитопения) и възпаление на кръвоносните съдове (васкулит).

 

Какви са причините са синдрома на Фелти?

Точните причини за синдрома на Фелти са все още неизяснени. Учените смятат, че аномалии на кръвните клетки, алергия или някои неизвестни нарушения на имунитета могат да доведат до чести инфекции, които обикновено се свързват с това разстройство.

 

Учените смятат, че синдромът на Фелти може да бъде автоимунно заболяване. Автоимунните заболявания възникват, когато естествените защитни сили на организма (антитела) срещу нахлуващи или „чужди” организми започват да атакуват собствената тъкан на тялото, често по неизвестни причини.