Синдромът на дразнимото черво или Irritable bowel syndrome (IBS) е заболяване, което се проявява с дискомфорт в коремната област и променлива дефекация (от запек до разстройство). Тази болест е често срещана, като статистиките сочат, че около 10-15% от населението по света е засегнато.

 

Синдромът на дразнимото черво може да се срещне при всеки 2 от 3 жени и при всеки 1 от 3-ма мъже, което означава, че нежният пол е по-често страдащият. От името на болестта се предполага, че проблемът засяга дебелото черво, но реално оплаквания могат да се получат от целия стомашно-чревен тракт.


 

Синдромът на дразнимото черво не е животозастрашаващо състояние, нито е опасно, но то изключително много влияе на начина на живот на част от боледуващите. Състоянието е хронично, като повечето от оплакванията се появяват за първи път между 20- и 30-годишна възраст.

 

Една от най-честите прояви е коремната болка. Тя се усеща в различни части на коремната област. Може да бъде пареща, пробождаща, коликообразна или тъпа и в повечето случаи е продължителна. Причина за болката от една страна е възпалената чревна лигавица, а от друга - разтягането на чревните стени от прекомерното газообразуване.

 

Друг симптом е промяната в изхожданията. Тази промяна винаги е сигнал, че храносмилателната система не функционира нормално. За да се мисли за синдром на дразнимото черво, когато сме забелязали промяна в изхожданията си, трябва да се покриват два от следните три симптома: след ходене до тоалетна оплакванията намаляват, изхожданията са по-чести или по-редки от обичайното, има промяна в консистенцията на фекалиите. Често заболяването предизвиква редуване на запек с разстройство.

 

Друга много показателна проява е подуването от прекомерното газообразуване и чувството за пълнота. Причината за появата на заболяването все още не е съвсем ясна. Има много предположения, но недостатъчни научни доказателства. Вероятно отношение имат бактериални инфекции на гастро-интестиналния тракт, нарушение на локалния имунитет в чревата, абнормална перисталтика.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Промените във функционирането и състоянието на червата, които специалистите откриват при синдрома на дразнимото черво, не са специфични само за тази болест, а характерни за почти всяко заболяване, засягащо стомаха и червата. При повечето хора състоянието на стрес е свързано със засилване на перисталтиката, подуване на корема, промяна в изхожданията. Смята се, че стресът има голямо значение за протичането на заболяването. Ако ежедневно сме напрегнати, то симптомите ни могат да се влошат.

 

Има някои заболявания, които могат да предразположат към развитие на синдрома. Такива са: депресия и други психични разстройства, синдром на хроничното изтощение, фибромиалгии, хронично главоболие и др.

 

Диагнозата синдром на дразнимото черво може да бъде поставена само от специалист. Ако посочените симптоми важат за вас, не бързайте да се самолекувате, тъй като клиничната картина е характерна и за други заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт.

 

Лечението е строго индивидуално, защото дадена терапия помага на едни болни, а при други няма резултат. Би било от полза, ако забележите моментите, в които оплакванията се засилват или се облекчават. За симптомите се изписват съответните медикаменти като спазмолитици, които да облекчат болката, прокинетици, средства срещу разстройство и запек и др.

 

При хората с такова заболяване се смята, че има и нарушение на чревната флора. Ето защо предписването на точно определен щам бифидобактерии (защото приемът на произволни щамове бифидобактерии няма да даде резултат) би помогнало изключително много. От съществено значение е и промяната в начина на живот и диетата