Много хора имат проблеми с храносмилателната система. Едни се оплакват от нередовно ходене до тоалетна, а други - от честото й посещаване. Освен това много от храните, които консумират не им понасят и предизвикват болки в коремната област, подуване и газове. При тези хора физиологична причина за състоянието им няма.

 

Когато се говори за подобни оплаквания и няма установено сериозно заболяване, обикновено става въпрос за синдром на дразнимото черво. Това е често срещано разстройство на гастроинтестиналния тракт. Заболяването протича при всеки човек различно.


 

При едни оплакванията са силно изразени и това ги кара да потърсят лекарска помощ, а при други симптомите се появяват само в определени случаи или при консумацията на определени храни. Точната причина за появата на болестта все още не е съвсем известна. Някои научни изследвания показват, че пациентите с подобни нарушения имат чувствителна на химични и механични дразнения чревна лигавица.

 

Психически фактори като нервност и раздразнителност, мъка, страх също могат да са причина за повишената дразнимост на червата. Нездравословното хранене, прекомерната консумация на алкохол, намаленото съдържание на фибри в храната не се отразяват добре на тялото ни и то реагира по различни начини, един от които е нарушение на нормалната функция на червата.

 

Има и случаи, при които синдромът на дразнимото черво възниква след някаква чревна инфекция (например с кампилобактер). Точният механизъм на увреждане и тук не е съвсем ясен, но се предполага, че отношение има промяната на чревната флора по време на инфекциозното заболяване и приемът на антибиотици срещу причинителя. Най-вероятно причинителите на чревните инфекции водят до още редица промени в червата, които не са ясни все още.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Смята се, че имунната система в областта на червата при синдрома на дразнимото черво е променена и затова се появяват такива оплаквания. Перисталтиката на червата (движението им) може да е променена. Когато тя е забавена храната се придвижва по-бавно, което води до образуване на газове.

 

Синдром на дразнимото черво може да възникне и при продължителна еднообразна диета. Непоносимостта към определени храни също причинява такива оплаквания. При нормални условия нашите черва се населяват от бактерии, които спомагат за нормалното им функциониране. При пациентите с раздразнено черво се наблюдава промяна на тази флора и нарушаване на нормалната чревна функция.

 

Редовното ходене до тоалетна по голяма нужда е знак за добре функциониращ стомашно-чревен тракт. Ако хората водят заседнал начин на живот или се хранят неправилно, това създава условия за появата на заболяването.

 

Проблеми с храносмилателната система могат да създадат и различни медикаменти като обезболяващи, намаляващи кръвното налягане, антидепресанти, разслабителни и др.

 

Типичните симптоми за синдром на дразнимото черво са: болка в коремната област с коликообразен характер, запек, диария, подуване. Тъй като няма конкретен причинител на заболяването, няма и конкретна терапия за него. Единственото възможно лечение е симптоматичното. Съответно всеки пациент трябва много строго да наблюдава условията, при които получава оплаквания и да избягва предполагаемите причинители.

 

Срещу болката могат да се вземат обезболяващи, които са предписани от съответния лекар. Запекът, разстройството и подуването невинаги е задължително да се лекуват медикаментозно. В повечето случаи помагат и редовното хранене, консумацията на полезни и богати на фибри храни, пиенето на достатъчно количество вода, а от голямо значение е и движението. Не по-малко важно е максималното избягване на стреса и преумората.

 

Синдромът на дразнимото черво е заболяване, което би могло да се контролира дори и с промяна на ежедневието. В случаите, когато посочените симптоми продължават да са налице въпреки здравословния начин на живот, задължително е да се посети гастроентеролог, за да се провери за друго стомашно-чревно заболяване с подобна симптоматика.