Панкреасът е един от най-важните органи в човешкото тяло. Той произвежда специални хормони, участващи в метаболитните процеси, и сок, който участва в храносмилането.

 

Диспанкреатизмът всъщност е наименованието на синдромите, които се появяват при функционални нарушения на панкреаса. Веществата не се отделят в достатъчна степен, нарушават се метаболитните процеси, протеините, въглехидратите и мазнините не се усвояват пълноценно. Захарта се натрупва в кръвта и урината, което може да доведе до опасни усложнения.Това състояние се счита за временно. То се дължи на редица фактори.

Може да става въпрос за заболявания на други стомашно-чревни органи, инфекциозни заболявания или отравяния. Причината за нарушенията често е хроничен алкохолизъм, както и съдови заболявания.

 

Клиника

Диспанкреатитът често се проявява с болка. Болката е локализирана предимно под левите ребра. С течение на времето тъпата болка може да обхване половината тяло.

 

При децата болковите симптоми на диспанкреатит често  са толкова силни и остри, че наподобяват пристъп на остър апендицит

 

Въпросната патология може да бъде придружена и от промяна в изпражненията. Стават кашави и понякога дори течни. Този симптом се среща по-често при децата. При преглед на корема може да се установи куркане. Може да се появи и характерен шум от плискане.

 

Горчивият вкус в устата също е симптом на диспанкреатит. Пациент с въпросната патология може да има оплаквания от гадене, оригване и повръщане.

 

Често обаче дисфункцията на панкреаса протича почти безсимптомно и може да остане напълно незабелязана.

 

Диагноза

Когато има съмнение за диспанкреатит, прегледът започва с анамнеза и изследване на пациента. Кръвните изследвания са задължителни. Извършват се общи и биохимични изследвания, които могат да разкрият повишени количества ензими именно в панкреатичната жлеза.

 

Назначават се и подходящи тестове за дисбактериоза. В този контекст за анализ се вземат също урина и фекалии.

 

Посочени са и инструментални диагностични методи. Това са ехография, сканиране, ултразвук и други методи. Тези тестове се назначават, за да се изключат по-сериозни заболявания на панкреаса, като например панкреатит.

 

Тъй като диспанкреатитът понякога е толкова изразен, наподобява картината на остър апендицит. Ето защо, за да се избегне ненужна хирургична намеса и да се постави по-точна диагноза, пациентът се наблюдава в продължение на 6-8 часа.

 

Профилактика

Правилният подход към храненето е една от най-ефективните превантивни мерки за предотвратяване на функционални панкреатични нарушения. Диетата трябва да е балансирана. Важно е храненето навреме,  избягване на преяждането и умерената употреба на алкохол, пикантни и мазни храни.

 

Друга превантивна мярка, която може да предотврати развитието на диспанкреатит, е навременното лечение на вътрешни заболявания, които могат да повлияят неблагоприятно на панкреаса. Това важи за всички стомашно-чревни заболявания.

 

Лечение

Лекарственото лечение на диспанкреатит включва предписването на редица лекарства.

 

При недостатъчност на външната секреция следните лекарства са показани като симптоматични, само временни средства – храносмилателни ензими, инхибитори на протонната помпа, болкоуспокояващи и др.

 

Подходяща терапия е необходима и при функционални нарушения, причинени от мозъчни регулаторни механизми. За тази цел са показани както транквилизатори, така и седативи. Лекарството трябва да се прилага под наблюдението на подходящи специалисти. В този случай това е невролог.

 

Фитотерапията също се използва за лечение на съответното заболяване, но също трябва да се извършва само от специалист. Самолечението не е решение.

При диспанкреатит се препоръчва да се пият много течности - много вода, за предпочитане на малки, чести глътки.

 

За да бъде лечението на диспанкреатит с благоприятен изход, се предписват определени диетични ограничения. В тази връзка трябва да се избягват мазните и пикантните храни, както и пушените храни. Пържени храни също категорично трябва да се изключат от менюто. Всички храни, които натоварват панкреаса, трябва да бъдат изключени.

 

Ежедневната диета трябва да включва месо и риба, както и задушени или печени зеленчуци. За предпочитане е хлябът да се приготвя без мая и вода със сода за хляб.

 

Храната трябва да се разделя на порции, а порциите да са малки, около 180-230 грама.

 

Симптомите на диспанкреатизма преминават бързо, ако се лекуват навреме и правилно. Възможно е да се появят остатъчни ефекти в продължение на 2 до 4 седмици, които обикновено не влошават качеството на живот и лесно отшумяват.

 

Референции:

Диспанкреатит – Диспанкреатизм: симптомы, признаки, диагностика и лечение — Интернет-магазин детских товаров "УМКА". (umkasarov.ru);

Диспанкреатизм: симптомы, причины появления, диеты и лечебные терапии (opankreatite.ru)