Какво представлява дефицитът на витамин B12?

Дефицитът на витамин B12 е често срещан, особено сред вегетарианците и хора в напреднала възраст. Известен също като кобаламин, витамин B12 е водоразтворим витамин, който се съдържа в месото, рибата и млечните продукти. На нарушенията, причинени от дефицит на витамин B12, е възможно да отнеме месеци или дори година, за да бъдат коригирани.

 


Витамин B12 е от съществено значение за мозъчната и нервната функция. Дефицитът на витамин B12 може да причини главоболие, умора, мускулна слабост и депресия. Ниските нива на витамин B12 е възможно да се дължат на липса на достатъчно източници на витамина в диетата или на това, че тялото не може да абсорбира витамина поради друго състояние. Диагностицирането на дефицит на витамин B12 често е трудно, тъй като симптомите му са подобни на други здравословни проблеми.

Какви са симптомите на дефицит на витамин B12?

Витамин B12 играе сложна роля в тялото и затова неговият дефицит се проявява с множество потенциални симптоми. Има четири основни категории усложнения на витамин B12. Тези категории могат да причинят набор от симптоми. Усложненията от дефицит на витамин B12 могат да включват:

 

Анемия

Витамин B12 играе роля в производството на червени кръвни клетки (еритроцити). Тези клетки пренасят кислород през тялото. Кислородът помага на организма да произвежда енергия. Дефицитът на витамин B12 води до дефектни червени кръвни клетки, което причинява анемия. Анемията може да причини чувство на слабост и умора.

 

Невропатия

Витамин B12 също играе жизненоважна роля в здравето на нервната система. Ниските нива на витамин B12 може да доведат до бавна дегенерация на нервите в главния, гръбначния мозък и другаде в тялото. Това състояние се нарича невропатия, увреждане на нервната функция и причинява слабост и дисбаланс. Тези симптоми могат да бъдат влошени при наличие и на анемия.

 

Миелопатия

Миелопатията представлява увреждане на гръбначния мозък. Това се случва, когато невроните в част от гръбначния мозък бъдат увредени. Невроните са клетките, които получават и обработват информация от външния свят. При състоянието се наблюдава мускулна слабост. Миелопатията може също да причини затруднения при усещане на леко докосване и вибрация.

Пациентите с миелопатия също могат да имат проблеми с проприоцепцията (себеусещане). Това е способността на човек да преценява позицията на тялото си, като например да знае колко високо държи ръката си, без да гледа. Пациентите с това състояние също могат да имат симптоми, подобни на невропатия.

 

Деменция

Дефицитът на витамин B12 може да причини деменция и симптомите могат да включват:

 • Загуба на паметта;
 • Спад в когнитивните умения, когато мозъкът има затруднения с функции като памет и преценка;
 • Промени в поведението;
 • Проблеми със самообслужването

Тежкият и дългосрочен дефицит на витамин B12 може да доведе до психоза. Лицата с психоза трудно правят разлика между това, което е реално и което не е реално.

 

Други симптоми

Други симптоми на дефицит на витамин B12 могат да включват:

 • Нисък брой бели кръвни клетки, което увеличава риска от инфекция;
 • Нисък брой на тромбоцитите, което увеличава риска от кървене;
 • Главоболие;
 • Отслабване;
 • Промени в настроението, особено депресия;
 • Промени в поведението;
 • Проблеми с ходенето;
 • Загуба на обоняние или намалено обоняние;
 • Подут език

Симптомите на дефицит на витамин B12 обикновено се развиват постепенно в продължение на седмици или месеци. Те обикновено не се подобряват без лечение.

Какви са причините за дефицит на витамин B12?

Дефицитът на витамин B12 има две основни причини. Често засегнатите не си набавят достатъчно витамин B12 чрез своята диета. Други лица имат проблеми с усвояването на витамин В12 в червата.

 

Недостатъчен прием на витамин B12 

Витамин B12 се съдържа в много храни, като:

Много източници на витамин B12 са животински протеини. Поради това дългогодишните вегетарианци или вегани, които не приемат добавки с витамин B12, са изложени на риск от дефицит на витамина. Рискът от недостиг на витамина е по-висок и при лица в напреднала възраст и лица, които злоупотребяват с алкохол.

 

Нарушена абсорбция на витамин B12

Витамин В12 се абсорбира в червата с помощта на протеин, наречен вътрешен фактор. Когато процесът на усвояване не работи правилно, може да бъде развит дефицит на витамин B12. Причините за нарушена абсорбция на витамина включват:

 • Пернициозна анемия, автоимунно заболяване, при което антителата атакуват клетките, които освобождават присъщия фактор;
 • Възпалителни стомашно-чревни разстройства като болест на Крон и целиакия;
 • Продължителна употреба на определени лекарства като лекарството за диабет метформин и инхибитори на протонната помпа, намаляващи стомашната киселина;
 • Стомашен байпас, операция за отслабване, която променя структурата на стомаха;
 • Стомашно-чревна резекция, оперативно лечение на сериозни медицински проблеми като запушване на червата или рак.

Референции:
1. Belghith A, Mahjoub S, Romdhane B. Causes of vitamin B12 deficiency
2. Pavlov CS, Damulin IV, Shulpekova YO, Andreev EA. Neurological disorders in vitamin B12 deficiency
3. Ekabe CJ, Kehbila J, Abanda MH, Kadia BM, Sama CB, Monekosso GL. Vitamin B12 deficiency neuropathy; a rare diagnosis in young adults: a case report
4. Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 deficiency: recognition and management
5. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamin B12 - Fact sheet for health professionals