При възпалено гърло пациентите споделят за субективно усещане на разранена лигавица, драскане и парене по гърлото. Тези симптоми обикновено са първи белег при развитието на остра вирусна инфекция.


Тези симптоми обаче могат да бъдат част от симптомния комплекс на много по-сериозни заболявания, които в клиничната картина протичат с възпаление в гърлото. При проява на други, нехарактерни за стандартно простудно заболяване, симптоми трябва да се потърси консултация с лекар, който да постави диагноза и да се започне обективна терапия спрямо състоянието.


Причините може да бъдат много...


В 90% от случаите възпаленото гърло се развива при стандартни простудни заболявания, вследствие на вирусна инфекция, включително грип, морбили, варицела, херпес или инфекциозна мононуклеоза. Някои бактериални инфекции също протичат с възпалено гърло - например коклюш, магарешка кашлица.


Стрептококите причиняват възпаление в гърлото, ангина. Сред най-честите причинители на възпалено гърло са и гонорейните бактерии, които се предават при орален секс и са сред основните етиологични фактори за развитие на рак на гърлото при практикуващи орална любов.


Замърсеността в околната среда също може да провокира появата на възпалено гърло. Често усложнение на замърсения и запрашен въздух е появата на симптоми на сухо гърло. Същият резултат имаме и при пренапрягане и прекомерно използване на гласа, както и от редовна употреба на тютюн и алкохол. Към възпаление в гърлото са податливи хората с хронични риносинуити, синузит, алергии на носната лигавица и хронична кашлица, поради непрекъснатото дразнене на лигавицата на гърлото.


Класическите симптоми са...

Класическите симптоми при възпалено гърло включват появата на усещане за парене или щипане по задната част на гърлото, болка при преглъщане и болки в шията. Към стандартните симптоми може да се прибавят и някои по-рядко срещани състояния при остри вирусни инфекции. Такива са кихането и появата на кашлица, появата на дрезгав глас и постоянна секреция от носа, повишаване на телесната температура до 38 градуса, обща отпадналост и неразположение.


Сутрешното възпалено гърло като симптом

Сред най-често срещаните симптоми на започваща инфекция в гърлото е появата на сутрешно възпалено гърло. Причините за поява на сутрешно възпалено гърло са много, като сред най-честите се отбелязват – спане с отворена уста, регургитация на стомашно съдържимо при гастро-езофагеален рефлукс – ГЕРБ или новопоявяваща се вирусна инфекция, която поразява горните дихателни пътища.


За овладяване на стандартните проблеми за поява на сутрешното възпалено гърло се препоръчва използването на овлажнител на въздуха в стаята за нощен сън или повдигането нивото на леглото, така че главата да бъде разположена на 10-15 сантиметра над нивото на сърдечната линия. По този начин се избягва възможността да се получи обратно връщане на стомашни киселини, както става при ГЕРБ.


Също така се препоръчва ограничаването на приема на храна и течности поне 2 часа преди постъпване към нощен сън, което да намали вероятността за дразнене на стомаха и връщане на съдържимо по хранопровода. Заболяванията с повишена киселинност на стомашния сок се лекуват с някои H2-блокери, които прекъсват инфлукса на хлорни и водородни йони в стомаха, чрез които се образува нормалната стомашна солна киселина.


Лечението на заболяванията на горните дихателни пътища е много специфично. Възпалението в гърлото се лекува спрямо етиологичния причинител. При бактериални инфекции се прилагат антибиотици от групата на пеницилините или макролидите за 7 до 10 дни. При изразена алергия към някои от двете групи антимикробни средства се назначават препарати от групата на цефалоспорините или аминогликозидите, които имат широк или умерено широк спектър на действие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Стандартните вирусни инфекции се лекуват с препарати от групата на антивирусните медикаменти, какъвто например е озелтамивир. Инозин се изразява със значително силно действие при имуноотслабени пациенти с вирусни инфекции. Класическият ефект на инозин е да възстанови състоянието на имунната система и да повиши естествената защита на организма във времето след вирусната инфекция, като протекция срещу рецидив на заболяването. Това се постига чрез стимулиране на В-имунните клетки, които произвеждат имуноглобулини от група Г. От своя страна те се задържат в кръвната плазма и циркулират в нея в продължение на поне 2-3 месеца, което осигурява трайна и сигурна защита срещу повторни инфекции.


Към терапевтичната програма се включват и някои нестероидни противовъзпалителни средства, като парацетамол, ибупрофен, аспирин, метамизол и при много силна болка – нимезулид. Целта на терапията е да се овладеят неприятните симптоми на втрисане, болка и гадене по време на болничния период.