Изглежда, че дори и да сме наясно с телата си, жените не познаваме признаците на типичните видове рак, характерни за нашия пол, според проучване на медицинския факултет на Харвардския университет. Лошото е, че началният стадий често протича безсимптомно или оплакванията погрешно се взимат за временни и несериозни, а това, уви, намалява драстично възможността за успешно навременно лечение и 5-годишна предживяемост, която данните от изследването показват, че е по-малка от 30%.


Истината е, че макар и да сме в 21 век и една от водещите причини за преждевременна смъртност на населението да е ракът, малко, да не кажем, избягваме да говорим и да се информираме за тези заболявания, превенцията, рисковите фактори, симптоми им... Факт е, че при над 60% от жените, и то в страна като САЩ, диагнозата за злокачествествено заболяване се поставя, когато то вече фатално се е разпространило в организма. В този смисъл няма да е грешно да твърдим, че продължителността на живот и то на добро качество на живота е привилегия не само на здравите, платежоспособните, но и на разумните.


Въпреки че през последните десет години и в България се нашумя около рака на гърдата, като най-често срещан сред жените, това никак не бива да ни успокоява, тъй като все още населението не знае, че ракът на цервикса и на матката отнемат живота на хиляди наши сънароднички всяка година, че ракът на яйчниците се открива твърде късно... Трудно е дори да се каже, че българката познава признаците на рака на гърдата и провежда задължителните месечни самоизследвания, какво остава за останалите типични за нея онкологични гинекологични заболявания.Грижа за себе си липсва дори когато медицината от десетилетия ползва работещи методи за профилактика. Колко от нас са наясно, че цитонамазка трябва да се извършва ежегодно, а след 35-40-годишна възраст такава следва да се провежда на 6 месеца и спазват тези срокове?


Уви, статистиката е тъжна - всяка година се регистрират над 3300 нови случая общо на рак на маточната шийка, яйчниците, матката, вагината, според Националния раков регистър за 2010 г. Не може да се каже, че тези заболявания се проявяват при по-късна възраст при жената. Факт е, че част от тях могат да се изявят още на 20, макар че повишаване на честотата се наблюдава от 35-годишна възраст, като случаите скачат двойно и тройно след 50, дори 45-годишна възраст с постоянна тенденция на нарастване с напредване на годините.

NEWS_MORE_BOX

 

Въпрос на здравна култура е да обръщаме внимание повече на симптомите от страна на организма си и да се консултираме с лекар, спечелил доверието ни, защото подуването на корема, освен на неправилно хранене, е признак, особено, когато е необяснимо, на рак на яйчниците. Жената трябва да е наясно, че при всяко необичайно извънменструално кървене следва да посети гинеколога си за преглед. Вярно е, че менструалният цикъл много се променя с наближаване на менопаузата и скъсяването му или по-рядката поява на менструацията е естествен белег за края на репродуктивния период, но по принцип подозренията за настъпване на този естествен жизнен период е нормално да се потвърдят от лекар специалист. Иначе, трябва да се приеме, че всяко неинцидентно закъсняване на менструацията е свързано с проблем.


Откъде да започнем? Личното ни ограмотяване по темата започва от проследяване на случаите на рак в рода. При наличие на близки с гинекологични онкологични заболявания е препоръчително да се „има едно на ум“ и, ако не се провеждат често изследвания, поне трябва да се обръща внимание на сигналите на тялото. При подозрение за наличие на тревожни признаци вече трябва да се извърши консултиране със съответния квалифициран лекар специалист.

И така, какви са рисковите фактори и симптомите на гинекологичните видове рак при жената...