Пневмонията е инфекция на алвеолите и заобикалящите ги тъкани. Тя може да се дължи на различни микроорганнизми - бактерии, вируси, микобактерии, гъбички или паразити. Най-често се наблюдават бактериални или вирусни пневмонии. Специфичните причинители са различни за всяка възрастова група. Дихателните пътища и алвеолите непрекъснато са изложени на микроорганизми. В носа и гърлото попадат множество бактерии и вируси, които се инхалират с въздуха или попадат чрез храносмилателния тракт.

 

Белите дробове притежават естествени защитни механизми, които осигуряват спарвяне с тези болестотвронни микроорганизми. Тези механизми включват:


  • Кашличният рефлекс, който осигурява елиминиране на мукуса и чуждите частици;
  • Клетките, които покриват от вътрешната страна бронхите и не позволяват на микроорганизмите да навлязат в бронхите. Те насочват мукуса и чуждите частици към горните отдели на дихателната система и по този начин те могат да бъдат отстранени с кашлицата.
  • Протеините, произвеждани от белодробните клетки, които атакуват микроорганизмите;
  • Левкоцитите в белите дробове, които представляват съществена част от имунната система и осигуряват атакуване на микроорганизмите.

Кои са най-честите симптоми на пневмония?

Обикновено пневмонията се характеризира със следните прояви:

  • Продуктивна кашлица с гъста и прозрачна експекторация;
  • Болка в гръдния кош;
  • Втрисане;
  • Висока температура;
  • Задух.

Въпреки това, симптомите могат да бъдат различни в зависимост от разпространението на инфекцията и причинителя. При някои пациенти могат да се наблюдават и симптоми от страна на гастро-интестиналния тракт: гадене, повръщане, диария, загуба на апетит. При пациентите в по-напреднала възраст и децата също се наблюдават различия. Понякога може да липсва висока температура или болка в гръдния кош. Често единственият симптом може да бъде учестеното дишане и внезапната загуба на апетит.

 

Кои са усложненията на пневмонията?

Пневмонията може да доведе до затруднено снабдяване на тъканите с кислород, което води до усещане за задух и потенциален риск за здравето. Микроорганизмите, които я причиняват, могат да навлязат в кръвообращението, или да предизвикат прекомерен имунен отговор на организма, което може да доведе до понижаване на кръвното налягане и настъпване на сепсис. Някои пневмонии водят до развитие на белодробен абсцес или емпимем. Абсцесът представлява образуване на кухина, изпълнена с гной, в тъканта. Емпиемът е натрупване на гной в пространството между белия дроб и стената на гръдния кош. Обширно разпространената инфекция или прекомерния възпалителен отговор към нея могат да доведат до сериозно засягане на белите дробове, което да причини респираторен дистрес синдром. Той се характеризира със задух, ускорено и повърхностно дишане.

 

Референции:

https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/troubles-pulmonaires-et-des-voies-aériennes/pneumonie/présentation-de-la-pneumonie#v724314_fr