Мозъчният инсулт настъпва, когато има нарушение на кръвоснабдяването в определен участък от мозъка, редуцирайки по този начин снабдяването му с кислород и нутриенти. Смъртта на нервните клетки настъпва в рамките на минути след началото на процеса.


Мозъчният инсулт е спешно състояние и изисква спешна медицинска намеса. Своевременно започнатото лечение има ключова роля в запазването на нервните клетки, които са в непосредствена близост със засегнатия участък от мозъка, намалявайки по този начин риска от усложнения и летален изход.


Симптоми


Независимо от факта, че мозъчният инсулт може да се прояви в най-различна клинична картина, в зависимост от засегнатия участък на мозъка, най-често срещаните симптоми са:

  • Парализа или чувство за изтръпналост в областта на лицето, най-често от едната страна – може да се наблюдава „увисване” на единия устен ъгъл, което става  видимо при опит за усмивка, или смъкване на външния очен ъгъл от засегнатата страна;
  • Парализа, чувство за слабост или изтръпналост в едната ръка (по-често) и/или крака, най-често от едната страна на тялото – симптомът става видим при опит за повдигане напред на двете ръце, съответно двата крака, при което засегнатият крайник по-бързо се уморява и се отпуска надолу;
  • Нарушение в говора – говорът може да стане по-провлачен или накъсан, или изобщо да се загуби. Възможно е да се появи и трудно разбиране на чуждата реч.

Макар и по-рядко, могат да се срещнат и следните прояви на мозъчен инсулт:

  • Нарушение в зрението – внезапна поява на замъглено зрение или причерняване пред погледа, двойно виждане или пълна загуба на зрението могат да са проява на настъпващ инсулт;
  • Нарушение в походката – поява на замаяност, нарушение в координацията на движенията, внезапна загуба на баланс;
  • Поява на главоболие – внезапната поява на силно главоболие, което може да бъде съпроводено с повръщане, замаяност или нарушение в нивото на съзнание може да е признак и на настъпващ мозъчен инсулт;
  • Проблеми при преглъщане (дисфагия);
  • Трудно разбиране какво говорят другите;
  • Нарушение на съзнанието.

Появата на всички изброени признаци е сигнал за незабавно потърсване на спешна помощ, независимо от това дали нарушенията са отшумели към настоящия момент.


Видове мозъчен инсулт

Мозъчният инсулт се класифицира като исхемичен или хеморагичен. В над 80% от случаите, инсултът има исхемичен характер и се дължи на запушване на мозъчна артерия от сформирал се на място тромб или мастен депозит при налична високостепенна атеросклероза (тромботичен тип инсулт) или вследствие на ембол (тромб), сформирал се извън мозъчната тъкан (най-често в сърцето) и попаднал там с кръвния поток (емболичен тип инсулт).


Макар и по-рядко се среща и хеморагичен тип инсулт, при който се наблюдава руптура (разкъсване) на кръвоносен съд в мозъка. Причините за това могат да бъдат високо кръвно налягане, прекомерна употреба на антикоагуланти, наличие на аневризма, артерио-венозна малформация. Хеморагичният инсулт, от своя страна, се класифицира допълнително като интрацеребрален (в мозъчния паренхим) или субарахноидален (по-повърхностен).


Мозъчен инсулт или транзиторна исхемична атака?

Разликата между тези две състояния е в продължителността на симптомите. При транзиторната исхемична атака симптомите продължават обикновено между няколко минути и няколко часа, след което отшумяват. Независимо от пълното обратно развитие на оплакванията, състоянието изисква обръщане към спешна медицинска помощ, тъй като често транзиторните исхемични атаки са „предвестник” на настъпването на мозъчен инсулт в бъдеще. Затова от изключително значение на този етап е да се вземат своевременни мерки за овладяване  на рисковите фактори като високо кръвно налягане, наднормено телесно тегло, тютюнопушене, контрол на захарния диабет и дислипидемията, с цел намаляване на риска от настъпване на същински мозъчен инсулт в бъдеще.