Анорексия нервоза  - anorexia nervosa, е заболяване, което засяга най-често младите момичета. Модната икона на ефира поставя на младите дами целта за идеалното тяло. Те прибягват до непростимо гладуване и дълги тренировки. Правилно ли е?


Дългите кардио тренировки, наред с оскъдното хранене или гладуване, също не са особено полезни, когато се стремим към отслабване. Те водят до преуморяване на сърдечния мускул, след което получаваме неконтролируемо висок сърдечен ритъм, световъртежи, поради влошената доставка на кислород до мозъка.

 


Симптомите на анорексия са:

  • Индекс на телесната маса 18,5 или по-нисък;
  • Oтказ да се поддържа тегло в рамките на медицински определените параметри за здравословно;
  • Страх от напълняване;
  • Нереалистична представа и самооценка за теглото и външния вид;
  • При жени във фертилна възраст отсъствие на три последователни менструации;
  • Наличие на други хранителни смущения - гадене, повръщане, обилно и често разстройство.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Паника, депресия, социопатия, самокритичност и неадекватно отношение към храна;
  • Повишена нервна възбуда, раздразнимост, тревога, стрес, страх от огледалото;
  • Оглеждане в огледалото постоянно е симптом както за активните анорексици, които очакват ежедневен резултат, така и за бигорексиците.


Наред с тези симптоми се забелязва - понижаване на клетъчния метаболизъм, пожълтяване или побеляване на кожата, понижено либидо и импотентност при мъжете, скоростно понижаване на теглото, чупливи нокти, поради липсата на важни вещества като Ca, Zn, Mg и прочее, отпадналост и често главоболие, анемия.

Терапевтичните форми на поведение се определят от психиатри и детски психиатри при младите момичета и момчета. Те включват трициклични антидепресанти и захранване в болнични условия с лека храна, няколко пъти дневно. Терапията също така съдържа и психолечение с видео клипове, които показват на младите момичета, страдащи от анорексия, други пострадали пациенти и тяхната представа за тялото им. Обикновено се забелязва симптомът на грешното виждане. Болните от анорексия забелязват в огледалото, че не са отслабнали, а дори че са напълняли, което ги принуждава да се подложат на още по-категорична диета.

 

Много често диагнозата се поставя в много късен етап от заболяването, поради прекалено високо доверие към децата и близките. Постлечебните мероприятия включват редовни срещи с психолог, прием на медикаменти и настоятелно редовно хранене.