Шведски учени успешно приложиха изкуствена роговица при хора, страдащи от загуба на зрението, съобщава ВВС.


Екип от Университета Линкопинг с ръководител д-р Мей Грифит създават роговица от изкусвен аналог на колагена, получен чрез генетично модифицирани дрожди. От получения колаген те образуват леща, аналог на роговицата при човека като форма и физически особености.


Изкуствената роговица е приложена на 10 пациенти с изразена загуба на зрението, при които не се налага предварителна имунотерапия, изискваща се при трансплантация на донорска тъкан срещу евентуално отхвърляне.
 

Две години след операцията учените установяват, че изкуствената роговица при пациентите им се е покрила с клетки от обвивката на окото.
По думите им при оперираните се наблюдава и възстановяване на нервните окончания и чувствителност на роговицата. При някои очната обвивка се възстановява по-бързо, отколкото при трансплантиране на донорска роговица, добавят учените.


Уврежданията на роговицата водят до загуба на зрението на 10 милиона души в света на година. Основен метод на лечение е трансплантацията на роговица от донор. Дефицитът на донорски тъкани провокира шведския екип да изобрети изкуствената роговица. Постижението на екипа е публикувано в списание Science Translational Medicine.