Какво представлява шваномът?


Шваномът или невриномът представлява доброкачествен тумор, произхождащ от миелоидната обвивка на нервните влакна, която се състои от Шванови клетки.


Всеки нерв в тялото е защитен от обвивка. Шваномът е тумор, който се развива от обвивката на нервите в периферната нервна система, в частите на нервната система, които не се намират в главния или в гръбначния мозък.Шваномите обикновено са доброкачествени, което означава, че не дават метастази и не са силно животозастрашаващи.


Злокачествени шванмоми съществуват, но те са много редки. Обикновено се появяват в краката, долната част на гърба и горната част на ръцете.


В зависимост от местоположението и размера, шванмомите могат да причинят трайни увреждания на нервите. Акустичните невроми могат понякога да причинят трайна загуба на слуха.


Повечето хора с шванмоми имат само един тумор, но при някои пациенти е възможно да са се развият и повече. Множество шваноми обикновено са резултат от шваноматоза. Това рядко състояние е наречено неврофиброматоза - генетично заболяване, при което се образуват тумори в нервната тъкан. Друга форма, наречена неврофиброматоза тип 2, също може да причини швономи.


Неврофиброматоза тип 1 се дължи на мутация на 17 хромозома, където се кодира информация за синтезата на протеин, който контролира растежа на клетките. При неговата липса, заради мутация, клетките се разрастват неконтролируемо. Тази форма на неврофиброматоза е по-често срещана, нарича се още болест на Реклингхаузен.


Неврофиброматоза тип 2 се дължи на мутация на 22 хромозома и подобно на тип 1 е отговорна за липсата на белтък, който да контролира растежа на клетките. Тази форма е по-рядко срещана, при нея има образуване на множество малки тумори в областта на гръбначните и мозъчните нерви, което най-често води до загуба на слуха.


Какви симптоми може да предизвика шваномът?


Шваномите обикновено не предизвикват симптоми преди да станат достатъчно големи и да окажат натиск върху околните тъкани. Може да се появи болка в областта на засегнатия нерв. Други симптоми, които могат да възникнат:

 • Видима бучка под кожата;
 • Остра, пронизваща болка;
 • Мускулна слабост;
 • Скованост
 • Болка  през нощта в гърба или врата.

В зависимост от това къде се намира шванономът, симптомите може да се развият в областта на лицето, ръцете, краката или торса. Симптомите могат да се променят с увеличаването на тумора.


Много шваноми възникват от обвивката на нерва, който свързва вътрешното ухо и мозъка, известен като вестибуларен шваном или акустична неврома. Симптомите, които може да причини:

 • Намаляване и бавно влошаване на слуха в едното ухо;
 • Шум в ушите и проблеми със слуха в едното или и двете уши;
 • Нарушен баланс и координация;
 • Скованост и изтръпване на лицевите мускули;
 • Главоболие;
 • Тромава походка.
NEWS_MORE_BOX

 

Как се поставя диагнозата за шваном?


Поставянето на диагнозата за шванмомите е трудно, защото техните симптоми са подобни на тези на много състояния. Също така прогресират много бавно и всички симптоми, които предизвикват, обикновено са леки, дори и да са забележими.


Изследването на неврологичен статус при невролог, включващо оценка на функциите на нервната система на пациента е от полза за поставянето на диагнозата.


Рентген, ултразвук, томография или магнитен резонанс са от полза, за да се определи засегнатата област. Вземане на биопсия за определане на вида на тумора.


Какво е лечението за шваном?


Обикновено лечението на шваномите е оперативно. Те често могат да бъдат изстъргвани, без да се увредят нервите. Времето за възстановяване и всички останали симптоми могат да варират в зависимост от размера и местоположението на шванома.


Ако шваномът е малък и не причинява проблеми, лекарят може само да следи тумора за признаци на растеж или промяна, това става чрез образна диагностика.


Ако туморът е злокачествен, може да се прибегне до радиохирургия, химиотерапия и имунотерапия.