Субклавия стийл синдромът се характеризира със стеноза – стеснение на артерия субклавия, която се разполага проксимално от началото (отделянето) на вертебралната артерия. В случаите на стеноза субклавиалната артерия „краде“ от кръвния поток на артериите, които кръвоснабдяват мозъка, за да снабди с достатъчно кислород и хранителни вещества ръката по време на усилие.


Тъй като вертебробазиларната артериална система захранва както периферната, така и централната слухова и вестибуларна система, то при този синдром се наблюдават най-често симптоми от страна на тези органи. Чести са изолираното замайване, повтарящи се световъртеж, за които не може да бъде открита органична причина в мозъка при образни изследвания, както и различна степен на загуба на слуха или шум в ушите.


Симптомите при преходна исхемична атака могат да се припокриват с тези при субклавия стийл синдром. Налице са моментна загуба на зрение, затруднения в говора, слабост на едната страна на тялото и скованост, изтръпване от едната страна на тялото. Загубата на съзнание е необичайна при синдрома. Има случаи на временна или частична парализа, засягаща лицето и езика на пациентите.Симптомите са краткотрайни и обикновено продължават от няколко секунди до няколко минути и повечето симптоми изчезват в рамките на час. Може да има също виене на свят или липса на координация. Симптомите варират по тежест, като е характерно, че се проявяват при натоварване на горните крайници.


Налице са още слаб или липсващ пулс на засегнатата ръка, понижено кръвно налягане, ограничена подвижност на ръката. Типичните симптоми на синдрома, освен замайване и умора, могат да бъдат главоболие, нарушения в баланса.


Тези симптоми са следствие от намален приток на кръв към малкия мозък, както и зрителния център в мозъка. Ако доставката на кръв към мозъка е силно намалена, това може да доведе и до неконтролирани движения (атаксия), нарушения на говора (дизартрия) и тенденция към чести падания.
Диференциална диагноза се прави с атипична мигрена, хипертонична енцефалопатия, субдурален хематом, мозъчен тумор, демиелинизиращо заболявание.


Най-честите причини за прояви на синдрома включват атеросклероза, васкулит, дисекация на гръдната аорта, болест на Такаясу, вроден съдов дефект. Заболяването се среща по-често при мъже.


Ако кръвоснабдяването е прекъснато за кратко, то обикновено се появяват асимптоматични аномалии, които затрудняват диагностицирането на синдрома. Но продължителната промяна в кръвотока води до симптоми, които насочват в диагностичен план.


При някои пациенти може да са налице дори изтръпване или сърбеж до силна болка в ръцете. Като те променят цвета си и се усещат студени.


Пациенти с различни съдови заболявания показват повишен риск от развитие на субклавия стийл синдрома. По-специално атеросклерозата благоприятства стесняването на кръвоносните съдове. Липсата на физическа активност, пушенето, високите нива на холестерол са допринасящи фактори.


Ако е налице едностранно отслабен пулс и разлика между двете ръце при измерване на кръвното налягане с поне 20 mmHg, това показва стеснена артерия субклавия. Ако е налице стеснение при преслушване се чуват фонови шумове.


Диагнозата се поставя на базата на клиничните симптоми и резултатите от инструменталните изследвания – ултразвук - доплер, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс за изключването на структурни промени в други съседни органи, които имат отношение към възникналата клинична картина.


Лечението е ендоваскуларно (ангиопластика и поставяне на стент), когато консервативното лечение не води до ефект, както и промяна в ежедневните навици – свързани с диета и физическа активност.


Референции:
1. Lee H. et al., Sudden bilateral simultaneous deafness with vertigo as a sole manifestation of vertebrobasilar insufficiency, Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, 2003;
2. Jacobson DM et al., Downbeat nystagmus and dolichoectasia of the vertebrobasilar artery, Journal of Neuroophthalmology; 2002.