Мит е, че купувайки си шоколад или сладкиш, подходящ за диабетици, ще се спестят калории. Тези продукти не съдържат захар, но си остават не по-малко калорични. Те също като оригиналните продукти съдържат мазнини и въглехидрати, както и калорични подсладители.


Единствената причина, поради която шоколадите за диабетици са донякъде диетични, е, защото не съдържат захар или глюкоза, а в повечето случаи фруктоза - плодовата захар, разясни за Puls.bg доц. д-р Даниела Попова, ръководител Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.


Фруктозата не присъства в храните, не защото намалява енергийността на храната, а защото не изисква инсулин. Тя се усвоява по-бавно от организма и също носи своите калории. Така че, диабетичните шоколади не са нискокалорични, колкото са смятани от обществото, подчертава доц. Попова. Лекарите не стимулираме те да бъдат приемани, дори от диабетици.

 


Специалистите по хранене и диететика препоръчват за масова консумация черния шоколад, като по-полезен, който съдържа до 70% какао и е доста по-беден на мазнини, в сравнение с млечния.