Шийната радикулопатия, означавана още като цервикална или цервикобрахиална радикулопатия, е състояние, характеризиращо болката и възникването на други сетивни и двигателни усещания като изтръпване, мравучкане, мускулна слабост и други в областта на шията, рамото и/или по протежение на ръката и пръстите. Причина може да бъде всеки фактор или състояние, които води до компресия и/или дразнене на излизащите от гръбначния мозък шийни коренчета.

 

Кои са възможните причини за възникване на шийната радикулопатия?


Най-често заболяването настъпва вследствие дегенеративни изменения на шийните прешлени. Последните представляват част от естествения ход на стареене на организма, като първи прояви се откриват още в юношеска възраст.

 

Освен напредването на възрастта, предпоставка за появата на дегенеративни изменения на прешлените са и прекомерната физическа активност, както и наличието на генетична предиспозиция. Постепенно настъпва нарушение на кръвоснабдяването на междупрешленните дискове. Последните служат за опора и запазването на стойката и походката, разпределяйки налягането на съответното ниво на гръбначния стълб. Когато те не се кръвоснабдяват достатъчно, настъпва дехидратация. Междупрешленните дискове постепенно губят своята височина и стават по-плоски. Това води до промяна на нормалните анатомични съотношения между структурите, поддържащи гръбначния стълб. Последица от този процес е настъпването на следните състояния:

  • Хипертрофия – разрастване на околоставната капсула и околоставните връзки;
  • Артрозни промени – разрастване на костна тъкан по ставните ръбове. Образуват се т.нар. шипове или остеоартроза;
  • Спондилолистеза – разместване на телата на прешлените един спрямо друг;
  • Дискова протрузия и/или дискова херния – дегенеративни промени могат да настъпят и във фиброзния пръстен на междупрешленния диск, което е предпоставка за образуването на фисури – пукнатини. Последните могат да станат причина за излизането на полутечното съдържимо – т.нар. пулпозно ядро на междупрешления диск извън рамките на фиброзния пръстен. Под дискова протрузия се разбира само избутването на фиброзния пръстен, без неговото разкъсване, докато при дискова херния цялостта на фиброзния пръстен е нарушена и полутечното съдържимо се разполага сублигаментарно – т.е ограничено от намиращия се там заден надлъжен лигамент или директно попада в спиналния канал – т.нар транслигаментарно разположение. Настъпилите дегенеративни изменения могат да станат причина за ограничаване на пространството на излизащите от гръбначния мозък в спиналния канал нервни коренчета, което е свързано с тяхното дразнене, възпаление и съответната симптоматика.

Други, макар и по-редки, причини за засягане на нервните коренчета са травми на гръбначния стълб, например камшичния удар, който се получава при транспортна злополука с удар отзад или респективно отпред, спондилити и дисцити– възпаление на телата на прешлените и респективно междупрешлените дискове, ревматоидни заболявания – болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, някои ендокринни заболявания, артерио-венозни малформации, тумори и други.

 

Кога възниква и кои са проявите на шийната радикулопатия?

Най-често първи симптоми се наблюдават във възрастта между 30- и 50-годишна възраст. Оплакванията могат да настъпят постепенно с периодично изостряне или внезапно, свързано с определен травматичен момент.

 

Характерът на оплакванията зависи много от това коя част, т.е кои шийни коренчета са засегнати. От гръбначния мозък излизат 8 двойки шийни коренчета, които осигуряват съответно сетивна и двигателна инервация на шията, раменете и ръцете. Оплакванията се локализират в зоната, инервирана от съответното нервно коренче.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Най-честата причина за възникване на шийна радикулопатия е наличието на латерална цервикална дискова херния. Някои характерни локализации на шийната радикулопатия са:

  • С6-радикулопатия – оплакванията от болка, изтръпване или мравучкане се локализират по дължината на ръката и се разпространяват към палеца, но може да обхващат и по-малка част от тази зона;
  • С7-радикулопатия – засегната е частта от ръката, разпростираща се към показалеца и средния пръст;
  • С8-радикулопатия – засяга се задната повърхност на ръката, като болкатата и/или изтръпването се разпространяват към малкия и безименния пръст.

Когато оплакванията персистират или ограничават функционалните възможности на индивида е желателно да се проведе физикална рехабилитация и симптоматична терапия на болката.