Наскоро дочух една жена да пита: „А какво е това щитовидна жлеза?”... Съотвено веднага получи пояснения като гуша, стягания на гърлото и т.н. Тогава се замислих колко малко знае всъщност човек за човешкото тяло, а ние се опитваме да говорим за неговата патология, използвайки при това сложна терминология...Затова нека започнем отначало, а именно от анатомията и физиологията на основни структури в нашия организъм.

 

Щитовидната жлеза е най – голямата ендокринна жлеза, т.е жлеза със секреция вътре в тялото. Тя има два дяла, свързани с тесен провлак помежду си. Покрива част от щитовидния хрущял, т. нар. гръклян, както и трахеята като е свързана с тях посредством съединителна тъкан. Затова при гълтане се движи заедно с тях и може да се палпира. Зад нея се намират гълтача и хранопровода, а отстрани минават важни съдове за мозъка. Локализацията на жлезата е от особено важно значение, тъй като болестно увеличената жлеза може да доведе до притискане на тези структури и да се прояви съответната симптоматика.


 

Обвивката на жлезата представлява тънка капсула, изпращаща в дълбочина преградки и разделяща по този начин паренхима и на отделни делчета. Основна структурна единица е фоликулът, който е изпълнен с желевидно вещество –колоид и е покрит от един ред клетки – тироцити. Тироцитите изработват хормоните – тироксин ( Т4 ) и трийодтиронин ( Т3 ), които се свързват с белтъци и образуват тироглобулин. За образуването на тези хормони е нужен йод. Процесът на преминаването им в кръвното русло е сложен и е последван от свързване с транспортни белтъци, с които достигат до прицелните клетки и участват в клетъчното активиране. Активността на тироцитите е под контрола на хипофизата.

 

В стената на фоликула се намират още едни клетки – парафоликуларни клетки, които изработват хормона – калцитонин. Той има основно значение за задържане на калция в костите и понижава нивото му в кръвта.

 

Тиреоидните хормони повлияват почти всички тъкани и органи в тялото. Те имат основна роля в поддържане на основната обмяна на веществата и свързаните с това кислородна консумация и топлопродукция. Затова при хиперфункция на жлезата има засилена основна обмяна и умерено повишение на телесната температура – кожата на тези болни често е топла и леко влажна.

 

Изключително е значението им и за нормалния растеж и развитие на организма, което важи особено за костната и нервна система. Това действие е свързано с активиране на белтъчната синтеза, при нормални концентрации на тиреоидните хормони, както и с поддържане на метаболитната активност на необходимото ниво.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При вродена липса на щитовидна жлеза или увреждането и в ранна възраст се наблюдава освен нисък ръст и изоставане в умственото развитие – кретенизъм. В по- късна възраст състоянието е свързано със забавена мисловна дейност, сънливост и апатия.

 

Щитовидната жлеза има роля и в резорбцията на глюкозата в храносмилателната система и усвояването и от клетките. Нейните хормони активират също липидната обмяна, като потенцират мобилизацията на липидите от мастните депа и окислителното им разграждане в клетките. По този начин се понижава концентрацията на холестерола в плазмата.

 

Сърдечната дейност и състоянието на съдовете също се намират под контрола на жлезата, като при хиперфункция се наблюдава учестяване на пулса и периферна вазодилатация.

 

Тиреоидните хормони имат роля и в контрола на мускулната сила. При понижена функция на жлезата движенията са забавени и вяли, докато при хиперфункция се наблюдават живи рефлекси и често нискоамплитуден мускулен тремор.

 

Значението на жлезата за поддържане на основната обмяна се доказва още и със стимулиращото и действие върху храносмилателната система, повижавайки както резорбцията на хранителни вещества така и мотилитета и секрецията на смилателни сокове.