Кръвни анализи могат да заменят ендоскопски изследвания като гастроскопия и колоноскопия при изследване за злокачествени новообразувания на стомаха и червата. На конгреса по онкология  ECCO-ESMO в Берлин са представени два доклада.

Група учени с ръководител Улрике Щайн от Центъра по молекулярна медицина и болница Шарите в Берлин са разработили тест, който регистрира наличието на гена  S100A4 в кръвта. Този ген е свързан с рака на колона и на стомаха и определя вероятността за метастазиране на тези тумори.

Научното изследване обхваща 185 болни от рак на дебелото черво, 190 с рак на тънкото черво и 91 пациенти с рак на стомаха. Контролната група се състои от 51 души.

Вторият доклад е изнесен от учени от белгийската компания по биотехнологии OncoMethylome с ръководител Джуст Луаджи. Те правят кръвни изследвания на 193 пациенти, оперирани от колоректален рак и 688 пациенти, подложили се на колонскопия, при които са установени гените SYNE1 и FOXE1, също свързани с рака на червата.

Ракът на дебелото черво е един от най-разпространените. Всеки 17 човек в развитите страни страда от него. Изходът за болния зависи от етапа, в който е открито заболяването.

Ползата на тестовете за откриване на рак на стомаха и червата е, че са по-безопасни за пациента, по-евтини са и не изискват специално оборудване.