В групата на „шарките“ влизат известен брой остри инфекциозни заболявания, за които един от най-характерните симптоми е обрив по кожата и лигавиците. Често пациентите са с влошено общо състояние и повишена температура. В зависимост от причинителя се наблюдават, както различни обривни единици и съчетание от тях, така и разлика във времето на поява, инкубационния период и оставяне на белези след преболедуване.
 
Морбили представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Позната още като дребна шарка, инфекцията се характеризира със засягане на дихателните пътища (най-често горни), конюнктивите, кожата и увредено общо състояние. Единствен източник и резервоар на инфекцията са хората, което е предпоставка за възможността за пълно ликвидиране на заболяването чрез масово прилагане на противоморбилната ваксина.
 
Инкубационният период е средно 10-14 дни, но може да достигне до 3 седмици. След неговото изтичане настъпва влошаване в общото състояние, висока температура, която може да достигне 39 градуса и появата на хрема, суха дразнеща кашлица и конюнктивит. Няколко дни след появата на тези симптоми следва появата на типичния обрив. Най-често той настъпва след рязко покачване на температурата на фона на слабо до умерено изразени първоначални симптоми.
 
Характерно за обрива е, че той започва зад ушите и в рамките на 2-3 дни последователно обхваща кожата на лицето, шията, торса и крайниците. Представя се от малки по размери червени петънца – макули, които проявяват тенденция към сливане и образуване на плаки. Обривът е с изразен червен цвят, а кожата между отделните обривни елементи е непроменена. Макулите постепенно могат да преминат в папули – надигнати над повърхността на кожата обривни единици.
 
Отличителен белег за морбили е появата на обрив по устната лигавица 1-2 дни преди появата на обрива по кожата. Представя се от бели петна, които са с големина, колкото глава на карфица. Наричат се петна на Филатов-Коплик и се разполагат по букалната лигавица срещу предкътниците.
 
В рамките на 3-4 дни кожните промени започват да регресират и настъпва фино залющване на повърхностния слой на засегнатите участъци от кожата. Обривът завяхва в същата последователност, с която се е появил – от лицето към долните крайници.
NEWS_MORE_BOX
 
Рубеола е инфекциозно заболяване, което също протича с обрив по кожата, повишена телесна температура и симптоми от страна на горните дихателни пътища. Обикновено симптомите са изразени в по-лека степен и се срещат форми със субклинично протичане.
 
Обривът при рубеола е с по-светло червен до розов цвят на самите обривни единици, в сравнение с този при морбили. Характерен симптом е уголемяването на задношийните и тилните лимфни възли – известен като симптом на Теодор. Обривът също се разпространява от лицето, постепенно към торса и долните крайници. Най-силно се засягат лицето, гърба и седалището.
 
За разлика от морбили, при рубеола не се наблюдава тенденция към конфлуиране (сливане) на обривните единици. Възможни са форми на рубеола – rubeola morbillosa, при която може да има известно сливане на макулите. Друга отличителна черта на рубеола от морбили е, че не се наблюдава залющване на кожата в периода на завяхване на обрива. След преминаване на обрива не се наблюдава остатъчна пигментация или белези.
 
Вариола или наричана още едра шарка, се смята за първото напълно ликвидирано инфекциозно заболяване, благодарение на масовото прилагане на противовариолна ваксина. Характеризира се с рязко влошаване на общото състояние след изтичане на инкубационния период. Няколко дни след това се появяват обривни промени, първоначално по лигавицата на устната кухина, а след това и по кожата в последователност от лицето към крайниците.
 
Първоначално кожните промени се представят от червени петна, които бързо преминават в надигнати над нивото на кожата папули. Постепенно от тях се развиват мехурчета с бистро съдържимо и размери 3-5 мм. До 1-2 дни те преминават в гнойни мехурчета, които сравнително бързо се пукат и образуват силно болезнени кожни язви. В рамките на 8-12 дни тези язви се покриват с крусти (корички), които след отлющването си оставят белези.