Алергията представлява реакция спрямо непознати агенти за организма, които той приема за чужди и започва да атакува. Тези чужди агенти се наричат алергени и представляват по същество безвредни субстанции.
 
След попадането им в организма се стига до една бурно изразена реакция, чиято цел е да ги изхвърли или поне да ограничи контакта с тях.
 
Броят на засегнатата част от населението започва да нараства като до този момент статистиката показва, че около 30%  от хората страдат в различна степен от алергии. Изказват се твърдения за пряката връзка между увеличаване на различни видове материали, с които човек влиза в досег в ежедневието си, както и повишаващата се замърсеност на околната среда.
 

Видове алергенни източници

Към сезонните се числят полените, които се свързват с цъфтежа на растенията и съответно пролетните месеци са предпоставка за развитие на сенна хрема.
 
Освен това съществуват и така наречените „перманентни“ или „целогодишни“. При тях, независимо от сезона, всяко излагане на конкретните алергени води до протичане на изразена алергична реакция. Пример за такъв тип алергени са акарите в домашния прах, мухълът и влагата, както и косми или пера на животни.
 
Към третата група алергени се причисляват тези в работната среда – аерозоли на медикаменти, изкуствени вещества, прах при обработка на памук, брашно и други.
 
Не за подценяване са и различни видове храни – мляко, яйца, глутен съдържащи, фъстъци, ягоди и морски дарове.
 

Какви са симптомите, по които се определя дали става въпрос за алергия?

Клиничната картина се владее от постоянния сърбеж и чувство за парене в мястото с пряк досег на алергена. Ако се засегне носната лигавица – появява се воднист прозрачен секрет, пристъпи от кихане по 10 - 15 пъти, дишането се затруднява, а по цялата глава се усеща чувство за напрежение. Конюнктиватът също може да се засегне, тогава започва постоянно сълзене от очите и чувство за сърбеж и дразнене в тях.
 
За разлика от инфекциозните заболявания, не се наблюдава повишаване на температурата, но се усеща една обща отпадналост, загуба на апетит и намалена работоспособност. При засягане на носната лигавица, е възможно да намалее и обонянието.
 
Усложненията при алергично предразположените лица е, че при ненавременно или недостатъчно адекватно лечение, има възможност за развитие на астма, хронични синузити, полипи в носа, както и хиперплазия (разрастване) на носната лигавица, което води до затрудняване на дишането.
NEWS_MORE_BOX
 
Как да предотвратим поредния пристъп на алергия?
 
На първо място се поставя избягване на контакта с конкретния алерген, към който лицето е чувствително. Използват се няколко теста за установяване на евентуална чувствителност към даден агент. Един от тях е кожноалергичната проба, която се състои от въвеждане в кожата на контролирана концентрация от различни алергени, чрез които се води до реакция, при наличие на алергия. Освен това, се изследват нивата на имуноглобулин Е в серума, тъй като увеличените му стойности свидетелстват за наличие на алергия.
 
За предотвратяване на тежката клинична картина, която се развива при някои пациенти, се прилагат антихистаминови препарати. Препоръчва се приемът им да започне 10 - 14 дни преди началото на поленовия сезон. 
 
Техният прием може да бъде продължителен, в зависимост от това в каква степен е разгърната алергията. Новите поколения препарати не водят до сънливост, за разлика от по-старите, които са се прилагали преди.
 
На предразположените към алергии лица се препоръчва да носят винаги със себе си и адреналин, поради по-голямата опасност при тях от развитието на алергичен шок, който е животозастрашаващо състояние.