Какво представляват секвестрантите на жлъчните киселини?

Секвестрантите на жлъчните киселини са лекарства, които помагат за понижаване на нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) или „лошия“ холестерол. Наличието на твърде много холестерол в кръвта може да доведе до неговото натрупване по стените на артериите и да ги стесни или запуши.

 


Секвестрантите на жлъчните киселини действат, като блокират усвояването на жлъчните киселини (чрез свързване с някои от техните компоненти) в храносмилателната система, така че да не попаднат в кръвта. Тъй като секвестрантите са големи полимерни структури, те не се абсорбират от червата в кръвния поток. След това черният дроб се нуждае от холестерол от кръвта, за да произвежда повече жлъчни киселини. Това намалява нивото на холестерола. Секвестрантите на жлъчните киселини също могат да помогнат за контролирането на нивата на кръвната захар (глюкоза) при диабет тип 2.

За какво се използват секвестрантите на жлъчните киселини?

  • Висок холестерол;
  • Хронична диария, дължаща се на малабсорбция на жлъчни киселини;
  • Добавка към лечението и режима при пациенти със захарен диабет тип 2.

Какво е действието на секвестрантите на жлъчните киселини?

Холестеролът представлява вещество, от което тялото се нуждае, но само в точните количества. Той има множество функции в организма – основен градивен елемент за клетките (особено на клетъчните мембрани) и за много хормони, като естроген, тестостерон и кортизол. Холестеролът също така е важен за синтеза на витамин D и жлъчните киселини, които подпомагат храносмилането на мазнините. Тялото произвежда холестерол, но той може да бъде набавян и чрез храната.

 

Холестеролът се транспортира в кръвта чрез частици, наречени липопротеини. Съществуват два основни типа холестерол, липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL). LDL е известен също като "лош" холестерол, защото води до натрупване на мастни отлагания, известни като плаки в кръвоносните съдове. Наличието на тези плаки може да доведе до инфаркт, инсулт или други здравословни проблеми. HDL е известен като "добър" холестерол. Това е така, защото пренася холестерола обратно в черния дроб, който след това елиминира холестерола от тялото.

 

Здравите хора с по-високи нива на HDL имат по-малък риск от сърдечни заболявания. Рисковите фактори за висок холестерол (хиперхолестеролемия) включват възраст на 40 и повече години, фамилна анамнеза (случай в семейството) за висок холестерол и начин на живот.

 

Съществуват множество видове лекарства, насочени към намаляване на нивата на холестерола. Следването на здравословна диета и извършването на упражнения също се препоръчват в плана за понижаване на нивата на холестерола. Примери за лекарства за понижаване на нивата на липидите включват инхибитори на HMG-CoA-редуктазата (известни още като статини) и инхибитори на PCSK9 (пропротеин конвертаза субтилизин/кексин 9).

Как секвестрантите на жлъчните киселини понижават нивата на холестерола в кръвта?

Секвестрантите на жлъчните киселини са вид лекарства за понижаване на холестерола, насочени специално към понижаване на LDL холестерола. Те имат и лек ефект върху повишаването на нивата на добрия HDL холестерол, но това не е основна цел на тяхното приложение. Докато статините остават най-често използваните лекарства за лечение на висок холестерол в кръвта, понякога те може да не са достатъчни за понижаване на нивата на LDL в кръвта.

 

В някои случаи пациентите имат непоносимост към страничните ефекти на статините. Статини като аторвастатин и розувастатин могат да причинят болка в периферните нерви и да доведат до множество лекарствени взаимодействия с други медикаменти и хранителни добавки. Тези пациенти се нуждаят от друга възможност за лечение на висок холестерол и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, а секвестрантите на жлъчните киселини са добър вариант за понижаване на LDL.

 

Секвестрантите на жлъчните киселини всъщност не се абсорбират в кръвта. Когато се приемат през устата, техният механизъм на действие включва свързване с жлъчните киселини в тънките черва. В жлъчната киселина се съдържа холестерол. Свързването на тези лекарства с жлъчните киселини образува комплекс, който е неразтворим и предотвратява реабсорбцията на LDL, който след това се екскретира с изпражненията. Тъй като повече жлъчни киселини се отстраняват от чревната система, синтезът на жлъчни киселини в черния дроб се стимулира. Черният дроб се нуждае от холестерола от кръвта, за да произвежда повече жлъчни киселини, което понижава нивата на LDL в кръвния поток.

 

Референции:
1. MedlinePlus. Bile acid sequestrants for cholesterol
2. SingleCare. Bile acid sequestrants: Uses, common brands, and safety info
3. Davidson DJ, Wilkinson MJ, Davidson MH. Combination therapy for dyslipidemia. In: Ballantyne CM, ed. Clinical Lipidology: A Companion to Braunwald's Heart Disease. 2nd ed.